-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Türkiye'nin ikilemi Demokrasi mi Ekmek mi?

Demokrasi-mi-Ekmek-mi?



Bir ülkede demokrasi yoksa lütfedilen ekmek, hâkim sınıfların sofrasından artanların ulufe diye sadaka olarak reaya yerine konanların önüne atılan kemiktir, Emeğin karşılığı ise Türkiye gibi ülkelerde Demokrasi talebi olan halkalara damardan inanç zerk edilerek verilen uyuşturucudur.

Demokrasi mi, Ekmek mi?


Türkiye dahil, Ortadoğu ülkelerinde oy verecek olanların ilk tercihi hangisidir, Ekmek'mi demokrasi mi? Narkozu alanların vereceği cevap belli.

Demokrasi sofraya konup yenen bir şey midir?

Her ülke ve halkın kendi tarihi, kültürel, ekonomik ve siyasi koşulları var. Ancak, genel olarak, demokrasi ve ekmek arasında bir ikilem olduğu varsayımı da doğrudur. Demokrasi:

  • İnsan hakları
  • Hukukun üstünlüğü
  • Katılımcılık
  • Çoğulculuk gibi değerler ve kurumlar içerir. 

Bu değer ve kurumlar, ekmek yani refah, kalkınma, adalet gibi hedeflere ulaşmak için gerekli olan şartlardır. Demokrasi, ekmek üretmenin ve paylaşmanın en iyi yolu değil midir?
Aslında daha çok demokrasi daha çok ekmektir.


Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde demokrasi 


Freedom House adlı bir kuruluş, her yıl dünyadaki ülkelerin siyasal haklar ve sivil özgürlükler açısından durumunu ölçüyor. 
Bu ölçüme göre, ülkeler özgür, kısmen özgür ve özgür olmayan olarak sınıflandırılıyor. 
2019 yılında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki 20 ülkenin sadece 2'si (İsrail ve Tunus) özgür, 5'i kısmen özgür ve 13'ü özgür olmayan olarak değerlendirilmiş¹. 

Türkiye ise kısmen özgür ülkeler arasında yer almış¹.

The Economist Intelligence Unit adlı bir başka kuruluş ise, her yıl dünyadaki ülkelerin demokrasi endeksini hesaplıyor. 
Bu endekse göre, ülkeler tam demokrasi, kusurlu demokrasi, melez rejim ve otoriter rejim olarak sınıflandırılıyor. 

2019 yılında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki 20 ülkenin sadece 1'i (İsrail) tam demokrasi, 3'ü (Lübnan, Tunus ve Fas) kusurlu demokrasi, 6'sı (Cezayir, Irak, Ürdün, Kuveyt, Libya ve Filistin) melez rejim ve 10'u (Bahreyn, Mısır, İran, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Katar, Umman ve Sudan) otoriter rejim olarak değerlendirilmiş². 

Türkiye ise melez rejim ülkeler arasında yer almış².

Bu veriler, Ortadoğu ülkelerinde demokrasinin zayıf olduğunu ve pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 
Bu sorunların nedenleri arasında tarihsel, kültürel, ekonomik, siyasi ve dış faktörler sayılabilir. Bu faktörleri aşmak için, halkların demokrasiye olan talep ve desteğinin artması, demokratik kurum ve değerlerin güçlenmesi, sivil toplumun ve muhalefetin etkinliğinin yükselmesi, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün sağlanması gerekiyor.

Türkiye'de ülkeyi yöneten siyasiler, demokrasiyi sadece kendileri ve ikballeri olarak gördükleri müddetçe de bu ülkeye tam demokrasi gelmez.

Bitmeyen mağdurluğa Demokrasi
Vatandaşa narkoz, yersen.

(1) Demokrasi- Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Demokrasi.
(2) Demokrasi Dosyası: Dünyada ve Türkiye'de Durum. https://www.mahfiegilmez.com/2020/01/demokrasi-dosyas-dunyada-ve-turkiyede.html.
(3) Türkiye Demokratik Bir Ülke mi? | Derin Tahkik. https://www.derintahkik.com/turkiye-demokratik-bir-ulke-mi/.
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun