Altın neden yükseliyor daha da yükselir mi? Altın hem yurt içi hem yurt dışı piyasalarda hızla yükseliyor. Son bir yılda altının gram fiyatı yüzde 82'den fazla arttı. Peki altının yükselişinin perde arkasında neler var? Altın neden yükseliyor? Altın daha da yükselir mi? Altının yükselişini durduracak hatta düşüşe geçirecek etkenler neler olabilir? Altın iyi bir yatırım mıdır? Bu soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Altın fiyatlarının yükseliş nedenleri ve geleceği
Altın, yüzyıllardır değerli bir yatırım aracı olarak kabul edilen bir emtiadır. Altın, nadir bulunması, işlenmesinin kolay olması, uzun ömürlü olması ve kolay taşınabilir olması gibi özellikleriyle yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Altın, aynı zamanda güvenli liman olarak da kabul edilir ve ekonomik ve siyasi belirsizliklerin yaşandığı dönemlerde yatırımcılar tarafından talebi artmaktadır, altın dün itibarıyla yılbaşına göre yani :
- 11 ayda yüzde 76
- 12 ayda yüzde 82
- 2022 yılı yılbaşına göre yüzde 157
- 2021 yılbaşına göre yüzde 326
- 2020 yılbaşına göre yüzde 567
- 2019 yılbaşına göre yüzde 788
- 2018 yılbaşına göre yüzde 1120
- 2017 yılbaşına göre yüzde 1371
- 2016 yılbaşına göre yüzde 1837
- 2015 yılbaşına göre yüzde 2071
- 2014 yılbaşına göre yüzde 2222 .
Altın neden yükseliyor
Altının yükselişinin en önemli sebebi küresel belirsizliklerdir. Koronavirüs salgını, ABD-Çin ticaret savaşı, Afganistan krizi, İran nükleer anlaşması, Avrupa Birliği'nin geleceği gibi pek çok konu dünya ekonomisini ve siyasetini etkiliyor.
Bu durumda yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri altına yöneliyor. Altın, enflasyon, döviz kuru, faiz oranı gibi makroekonomik faktörlerden daha az etkilenen bir varlık olarak kabul ediliyor.
Altının yükselişinin bir diğer sebebi ise merkez bankalarının para politikalarıdır. Salgın nedeniyle küresel ekonomiyi canlandırmak için merkez bankaları faiz oranlarını düşürdü ve piyasaya bol miktarda likidite sağladı. Bu da altına olan talebi artırdı. Çünkü faiz oranları düştükçe altının alternatif maliyeti azalıyor. Yani altın tutmanın getirisi artıyor. Ayrıca piyasaya verilen likidite enflasyon baskısını artırıyor. Enflasyon ise altının değerini korumasını sağlıyor.
Altın daha da yükselir mi?
Altın daha da yükselir mi sorusunun cevabı ise belirsizliklerin devam etmesine bağlıdır. Eğer küresel ekonomi ve siyasette istikrar sağlanabilirse altının cazibesi azalabilir.
Ancak bu pek kolay görünmüyor. Özellikle ABD-Çin arasındaki rekabetin uzun vadeli bir sorun olduğu düşünülüyor. Bu da altına olan talebin devam edeceği anlamına geliyor, en önemli sebeplerden birisi de dünyanın yeni bir paylaşım savaşına doğru gitmesi.
Son günlerdeki bir gelişme örnek olarak verilmek gerekirse, İsrail ve Hamas savaşıdır, bu savaş başlı başına Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarını paylaşma savaşıdır.
Altın nasıl düşer?
Altının yükselişini durduracak hatta düşüşe geçirecek etkenler neler olabilir sorusunun cevabı ise merkez bankalarının para politikalarında değişiklik yapmasıdır.
Eğer merkez bankaları faiz oranlarını artırır ve likiditeyi çekerse altının getirisi azalabilir. Bu da altından çıkışa neden olabilir. Ancak bu da pek kolay görünmüyor. Çünkü merkez bankaları ekonomiyi desteklemek için gevşek para politikasını sürdürmek istiyor. Ayrıca faiz oranlarını artırmanın maliyeti de yüksek olabilir.
Altın iyi bir yatırım mıdır?
Altın iyi bir yatırım mıdır sorusunun cevabı ise kişisel tercihlere bağlıdır. Altın, uzun vadede değerini koruyan ve riskten korunma aracı olarak kullanılabilen bir varlıktır. Ancak altın, kısa vadede fiyat dalgalanmalarına maruz kalabilir ve getirisi düşük olabilir. Bu nedenle altın yatırımında zamanlama önemlidir.
Sonuç:
Dünya yeni bir paylaşım savaşına doğru giderken en iyi yatırım toprak ve altındır, küresel bir ekonomik kriz durumunda elinizdeki finansal kağıtları bitkisel çay yerine bile içemezsiniz.
Yorum Gönder