Kütahya Trafiği için Çözüm Önerileri

Kütahya Trafiği için Çözüm Önerileri
Kütahya Trafiği için Çözüm Önerileri

Kütahya Trafiği için Çözüm Önerileri, Bir yıl önce Kütahya şehir trafiğinin çözümü için Kütahya ve Eskişehir üniversitelerinin iş birliği ile bir plan devreye sokulacağı söylenmişti aradan geçen zamana göre gözle görülen bir hareket yok gibi.

Kütahya trafik sorunu 


Kaldırıma öylesine bir dikilin bir kaç dakika, geçen otomobillere şöyle bir bakın, çoğunun içinde tek bir kişi olduğunu göreceksiniz, çoğu da çarşıda ana arterde iş yeri olan ve otomobilini iş yerinin önüne park emek isteyen esnaf vatandaş, çoğunluğu da iş yerinin önündeki caddenin de kendi mülkü olduğunu varsayarak başkalarının park etmesine müsaade etmeyen ve bazen bu konuda kavgaların dahi çıktığı bir park yeri sorunu.
İlk önce bunu çözün, sorunun yarısını çözmüş olursunuz.

Kütahya'da trafik sorunu son çoğalan artan araç sayısı, yetersiz altyapı koruma altına alınan sit bölgeleri nedeni ve plansız şehirleşme gibi birçok faktörden dolayı son derece karmaşık bir hale gelmiştir. 
Kütahya'da trafik sorununu çözmek için kısa, orta ve uzun vadeli birçok çözüm önerisi düşünülebilir.

Kütahya Trafiği İçin kısa Vadeli Çözümler:

 
  1. Trafik işaret ve ışıklarının kontrolü: Mevcut trafik işaret ve ışıklarının güncellenmesi, arızalı olanların onarılması ve yeni ışıkların ihtiyaç duyulan noktalara yerleştirilmesi.
  2. Park sorununun çözümü: Kütahya'da trafik sıkışıklığının en büyük nedenlerinden birisi yeterli park yeri olmaması, Mevcut otopark alanlarının kapasitesinin artırılması, yeni otopark alanlarının oluşturulması ve park ücretlerinin düzenlenmesi. Hatalı park yapanların uyarılmadan cezai işleme tabi tutulması hatta aracın çekilmesi.
  3. Toplu taşımanın iyileştirilmesi: Toplu taşıma araçlarının sayısının artırılması, sefer sıklığının ve güzergahlarının optimize edilmesi ve ücretlerin cazip hale getirilmesi. Eskişehir'de olduğu gibi. Standartlara uygun(Yüksek tavanlı) minibüs hatlarının yeniden oluşturulması,
  4. Trafik akışının düzenlenmesi: Yolların tek yönlü hale getirilmesi, dönüşlerin yasaklanması ve bazı caddelerin trafiğe kapatılması gibi geçici düzenlemeler.
  5. Halkın bilinçlendirilmesi: Trafik kurallarına uymanın önemi ve trafik güvenliği ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılması. Bu konuda billboardlarda ilanlar yayınlanması.

Kütahya Trafiği İçin Orta Vadeli Çözümler:

 
  1. Yeni yolların ve kavşakların yapılması: Kütahya'nın trafik yükünü hafifletmek için yeni çevre yolları, bağlantı yolları ve kavşaklar inşa edilmesi.
  2. Mevcut yolların genişletilmesi: Cumhuriyet Caddesinin Ulu Camii yönüne tek şeritli olarak açılması, Halihazırda mümkün olan noktalarda mevcut yolların genişletilerek daha fazla şerit oluşturulması. Ana arterlere park yasağı getirilmesi.
  3. Toplu taşımanın modernize edilmesi: Zafer tepeden Yoncalı'ya Fatih Sultan Mehmet bulvarı ve Menderes caddesi orta güzergahın takip edilerek raylı sistem kurulması, Modern ve konforlu toplu taşıma araçlarının filoya dahil edilmesi,
  4. Akıllı trafik sistemlerinin kurulması: Şehir içi Trafik akışını gerçek zamanlı olarak izlemek ve kontrol etmek için kameralar, sensörler ve veri analizi gibi teknolojilerin kullanılması.

Kütahya Trafiği İçin Ek Öneriler: 

Trafik cezalarının can acıtıcı ve caydırıcı olması ve etkin şekilde uygulanması.
Eskiden olduğu gibi, trafik eğitiminin okul müfredatına dahil edilmesi.
Bazı sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların trafik sorununa çözüm bulmak için aktif rol alması.

Eski Kütahya'yı yıkmadan, yeni Kütahya inşa edilmez gibi görünüyor, Kütahya'da Menderes, İstasyon, Atatürk bulvarı, Fatih, Gaybi efendi bölgeleri zemin açısından çok tehlikeli bölgelerdir, önce Toki ve Akköprü Arkasına yeni Kütahya'yı kurun, rantı düşecek bugünkü şehir merkezindeki yapıları kentsel dönüşüm kapsamında taşıyın, yeni bir şehir planı hazırlayın.

Bu günkü durumda yerin altından yada havadan yol inşa edemeyeceğiniz için şehir trafiğini çözmenizde asla mümkün değildir. Yıkmadan yapamazsınız.
 
Ahmet ATAM
 

0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun