Ekonomik krizdeki bir ülkede Vergileri yükseltmek vergi gelirlerini artırır mı?

Ekonomik krizdeki bir ülkede Vergileri yükseltmek vergi gelirlerini artırır mı?


Vergileri arttırmak ekonomik krizden çıkış için bir çözüm müdür?


Kaymak tabaka servetine servet katarken, vatandaş ucuz ekmek kuyruğunda, eti bayramdan bayrama görür olmuş, biri çıkmış itibardan tasarruf yapalım diyeceğine seçimlerden sonra gelecek zamlardan bahsediyor.

Ekonomik krizde vergileri yükseltmek, defter üzerinde vergi gelirlerini artırtıyor görünebilir ancak bu durum genellikle tartışmalıdır. Vergilerin yükseltilmesi, hükümetin gelirlerini sanal olarak belki artırabilir görünebilir, lakin tahsil edemediğin vergi de vergi değildir

Vergileri arttırmak, zamlar, Bu durum da ekonomik büyümeyi olumsuz etkiler ve işsizlik oranları daha da artar.
Vergi artışları, vergi mükelleflerinin de vergi kaçırma eğilimini arttırır ve dolayısıyla vergi gelirlerini çoğalacağına azalır.
Ekonomik krizdeki bir ülkede vergileri çok fazla yükseltmenin vergi gelirlerini artırıp artırmayacağı karmaşık bir sorudur ve birçok faktöre bağlıdır.

  • Vergi Tabanının Genişlemesi: Olumlu bir etki yapar, Vergilerin artması, daha fazla kişinin vergi ödemesine yol açar. sarraflar, döviz büfeleri, özel hastaneler, müteahhitler, hükümetin bu kişileri kapısına birer vergi memuru koysa, bütçe açık vermez.
  • Vergi Kaçakçılığının Azalması: Küçük esnaf zaten kaçırdığı vergi ile yaşayabilmekte, çoğu Bağ-kur primibi dahi ödemekte zorlanmaktadır, Vergileri yükseltmek, Yüksek vergiler, vergi kaçakçılığını çok daha fazla artırıcı bir etki yapar. Önce can sonra canandır.
  • Enflasyon: Vergi gelirlerini arttırmak enflasyonu da arttırıcı bir etki yapar, enflasyon Azar, fakir daha fakirleşir, Türkiye bir Arjantin olur. Zenginleri villalarının bahçe duvarları kurumaz olur, evlerinin pencerelerine bile demir parmaklıklar takmak zorunda kalır, aç tavuk darı ambarı deler.

Vergi gelirlerini etkileyebilecek faktörler:

  • Yatırımların Azalması: Yüksek vergiler, yatırımları caydırarak ekonomik büyümeyi yavaşlatır ve vergi gelirlerinin azalmasına neden olur, bu ülkede devlet kişinin kazancına ortaktır, batmaya gör, herkes ardından teneke çalar, devlet ise ayağında kalan son donu bile alır, hiç acımaz.
  • Tüketimin Azalması: Bu gün alt gelir düzeyindekiler ekmek kuyruğunda vergilerin artması ve zamlar, orta direği de kuyruklara sokar, Yüksek vergiler, insanların daha az harcamasına neden olur ve bu da vergi gelirlerinin azalmasına yol açar.
  • Vergi Kaçakçılığının Artması: Çok yüksek vergiler, vergi kaçakçılığını teşvik edici bir etki yapar. Bu gün az da olsa vergi ödeyen yarın hiç ödemez olur, ölmüş eşsek kurttan korkmaz çünkü.

Sonuç olarak:

Vergileri çok fazla yükseltmek ekonomik krizde olan bir ülkede tam tersi bir etki yapar
Ekonomik krizde vergileri yükseltmenin bazı riskleri şunlardır:
  • Ekonomik büyümeyi daha da yavaşlatır.
  • İşsizliği arttırır.
  • Yatırımları caydırır.
  • Vergi kaçakçılığını arttırır.

Hükümetler, ekonomik krizde vergileri yükseltmeden önce bu riskleri ve faydaları dikkatlice değerlendirmelidir. Ekonomik krizde vergileri yükseltmenin yerine, hükümetler şunları yapabilir:

  • Kamu harcamalarını kısacak, itibardan tasarruf edecek, uçakları satacak makam arabalarını azaltacak, önce saray mercimek çorbasına talim edecek, patron bayılmadan, işçi ölmez.
  • Vergi sistemini daha adil hale getirebilir, küçük esnafın yakasının bırakacak, son yirmi yılda zenginleşen yandaş ve yalakalara servet vergisi getirecek.
  • Ekonomik büyümeyi teşvik edecek politikalar uygulayacak, ithal ürünleri ülke içinde üretecek olan firmalara bedava arsa temini, ve belli bir süre tüm vergilerden muaf tutacak.
  • Tarikat ve cemaat ve derneklere bu fakir halkın kaynaklarını aktarmaktan vaz veçecek.
  • Dolar bazlı yolcu ve hasta garantili işletmeleri hemen devletleştirecek
  • İhaleleri fahiş fiyatlar ile yandaşlara dağıtmaktan vaz geçecek.
Krizin yükünü sabit gelirlilere yüklemek, Alt gelir durumundaki kesimlerin vergi yükünü arttırmak çözüm değildir, çözüm itibardan tasarrufa gitmek, enflasyonu tetikleyecek olan zamlar yerine, üst gelir durumundakilere servet vergisi getirmektir.

0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun