-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Çocuklarımıza neyi öğretmeliyiz

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz

Çocuklarımıza neyi öğretmeliyiz, Çocuk yetiştirmek, ebeveynler için zorlayıcı olduğu kadar ödüllendirici bir süreçtir. Bebeklikten ergenliğe uzanan bu yolculukta, çocukların öğrenmesi gereken pek çok önemli değer ve beceri bulunmaktadır.
 

Ebeveynler Çocuklara öncelikle neler öğretilmeli:


Eğer yapabiliyorsanız, gözyaşlarını tutmamasını öğretin; acı çekmeden olgunlaşmanın mümkün olmadığını anlasın. Kıskançlık duymamayı, bir arkadaşının başarısını içtenlikle kutlamayı ve 'Neden ben değil de o?' diye düşünmeden sevinçleri paylaşmayı öğretin ona.

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz, her şeyin bir sonu olduğunu:


Kazanmanın mutluluğunu içselleştirmeyi ve aynı zamanda kaybetmeyi öğrenmeyi öğretmeli. Çünkü hayat, bir sonraki adımda görünüşte galip gelenleri ona gösterecek.
Her şeyin bir sonu olduğunu öğretin. 
Sahip olduğu tüm değerlerin bir gün zevk vermeyebileceğini anlamasını sağlayın. 
Kazanılanların ve harcananların bir sonu olduğunu, gidilen yerlerin zamanla sıkıcı hale gelebileceğini, her şeyin tüketilebileceğini, ancak bilginin tükenmeyeceğini öğretin. 

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz, Okumayı:


Kitapların keyfini çıkarmasını ve ders çalışmak istemediğinde zorlamamasını, ancak okumayı sevmesini öğretin. Elbette er ya da geç bir bilgisayar alacaksınız, ancak mümkün olduğunca geç alın. Ona, kendi başına kalabileceği huzurlu zamanlar tanıyın, sıkılmayı ve bu sıkıntı içinde kendine bir yön bulmayı öğretin. 

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz, doğayı sevmeyi:


Sık sık doğaya götürün onu, hayvanlardan korkmaması gerektiğini öğretin. Arıların bizi sokmasından çok, nasıl bal ve propolis yaptığını anlatın. Doğanın kendi içindeki gizemini bulmasına yardımcı olun, yağmurdan sonraki toprak kokusundan keyif almasını sağlayın. 
Soğuk kış gecesinde ateş yakmayı öğretin, belki büyüdüğünde bir gece 
sevgilisine ateş yakar ve belki binlerce yıldızın altında birbirlerine 
sarılırlar, bunu öğretmemiş diğer sevgililerin aksine.

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz, yalan söylememeyi:


Zor şartlar altında bile yalan söylememe gerekliliğini öğretin. Emek ve alın terine değer vermenin önemini öğretin. Kazanılan elli milyonun, piyangodan çıkan beş yüz milyar liradan daha değerli olduğunu öğretmeli. 

Aşk acısının, hiç aşık olmamaktan daha tatlı bir his olduğunu. Kimse tarafından kendi doğrularına göre yargılanmamayı ve başkalarını da kendi doğrularına göre yargılamamayı öğretin. 
Bu durumun, başkalarını dinlememek anlamına gelmediğini, söylenen her şeyi kendi süzgecinden geçirmesi gerektiğini öğretmeli. Kendi düşüncelerine sahip çıkmanın ve onlara inanmanın önemini anlatmalı.

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz, hayatı sorgulamayı:

Ona hayatı sorgulamayı öğretin... Bilginin en büyük güç olduğunu anlatın. 
Eğer mümkünse, bilgisini yüksek fiyata satmayı; fakat kalbini ve ruhunu kendine saklamayı öğretin. 
Haklı olduğunda sonuna kadar direnmesini, fakat aynı zamanda haklıyken de sağlam durmasını öğretin. 
Bir gün, yaptıklarından değil, yapmadıklarından dolayı pişman olabileceğini öğretin. 
Ona basit yaşamanın ve çay içmenin keyfini çıkarmayı öğretin... 

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz hayır demeyi ve tutumlu olmasını:


İstemiyorum', 'hayır' demesini öğretin ona; istediğinde de 'istiyorum' demesini, 
sevdiğinde 'seni seviyorum' diyebilmesini öğretin. 
Kot pantolon ve tişörtle üniversiteyi bitirebilmesini öğretin ona. 

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz, temizliği:


Temiz olmayı, Temiz kokmayı, sorgusuz sevmeyi, el yazısıyla notlar yazmayı, lafı dolandırmamayı öğretin ona. Sevdiklerinin asla çantada keklik olmadığını, dostluğa yatırım yapmanın önemini, kıymet bilmeyenlerden uzak durmasını anlatın. Müziği sevmesini, sporla iç içe bir yaşam sürmesini, işlerin asla bitmeyeceğini, en yoğun zamanlarda bile kendine zaman ayırmanın gerekliliğini öğretin. 

Çocuklarınıza neyi öğretmelisiniz, kendisini sevmeyi;


Ancak her şeyden önce, kendini sevmeyi öğrenmesi gerektiğini öğretin... Eğer kendini sevmezse, başkalarının onu sevmesini beklememesini... 
Kendi için çiçek almadığı sürece, başkalarından çiçek beklememeli... 
Kendi için özenle yemekler hazırlayıp güzel sofralar kurmazsa, başkalarının onun için yemek yapmasını ummamalı... Hayatta en önemli kişinin kendisi olduğunu anlamasını sağlamalı... 



Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun