KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Halk otobüslerinde yaşlı nefreti

Yaşlıların halk otobüslerine Bedava(!) binmesi yaşlı nefretine mi dönüşüyor, 65 yaş üstü ücretsiz ulaşımın yaşlı nefretine dönüşmesi konulu makale
Halk otobüslerinde yaşlı nefreti


Genellikle ulaşım için halk otobüslerini tercih ediyorum. Birkaç gün önce, otobüste önümdeki iki genç, ulan yetti bu yaşlılar, bir türlü evde oturmuyorlar, biz parayla onlar bedava otobüse biniyorlar diye konuşuyorlardı, 65 yaş üstü yolcular için ücretsiz taşıma yapan şoförlerin tutumu ise, bazı istisnalar dışında, o gençlerden pek farklı değil, bakışlarından bile anlayabiliyorsunuz.


65 Yaş üstü ücretsiz ulaşım hak mı kamusal sorumluluk mu?



Düşünün ki 75 yaşında bir babanız ve dedeniz var. Çocuğunu iş sahibi yapabilmek ve evlendirebilmek için otomobilini satmış ve bir daha alabilme şansı yok. 
Maaşı toplumun en düşük gelir seviyesine gerilemiş, otomobili olsa bile yıllık vergisini ödeyemeyecek durumda. 

Yaşı ilerlemiş, duyuları ve refleksleri zayıflamış, otomobili olsa dahi kullanamayacak. 
Bu adam ne yapsın, evden çıkmayıp ölümü mü beklesin? 
Öyle mi düşünüyorsunuz? 

Devlet 65 yaş üstü yaşlılara yeterli emekli maaşı veremediği için bazı imkanlar sağlamış, herkesin zannettiği gibi bedava da değil, kişi başı olarak ödemeyi belediyeler yapıyor.
En son yanlış bilmiyorsam Kütahya'da 8 Tl kişi başı ödeme yapıyor belediye.

İnsanların sahip olduğu haklara saygı duyulmalıdır.
Devletin verdiği hakları kullanmakta herhangi bir sorun olmaması gerek.
Bu hakları kullanırken mağduriyet oluşturmak yerine, saygı duymak gerek.
Ayrıca, başkalarını aşağılayıcı ve çirkin tanımlamalar kişinin karakterini ortaya koyan davranışlar değil midir.

Yaşlıların halk otobüslerine Bedava(!) binmesi yaşlı nefretine mi dönüşüyor


Bu yaşlı kişi nefreti beni gerçekten ürküttü. Dünyanın sonunun, şu anda kırklarında olan ebeveynler tarafından yetiştirilen tek çocuklar tarafından getirileceğine inanıyorum. Dünya daha önce hiç bu kadar bireysel bir deneyim yaşamamıştı. 
Ne oldu bizim geleneksel değerlerimize?

Geçmişte yarattıkları ekonomi, katma değer ve başarılarla bugünkü ekonomik durumu şekillendirenler, en azından otobüse binmeyi hak ediyorlar. 
Siz de bugün oluşturduğunuz ve katkı sağladığınız şeylerle, ileride hangi araca bineceğinizi düşünmelisiniz. 
Unutmayın, bu süreçte yaşlanmak da var. 

Kim bu bedavaya halk otobüslerine binenler


Turistik yerlere gidemeyen yaşlılar genellikle hastane, pazar veya arkadaş ziyaretleri için ücretsiz toplu taşıma araçlarını kullanırlar. Diğer insanlar uyurken, kitap okurken veya telefonlarıyla ilgilenirken, onlar ayakta durup nefes almanın mücadelesini verirler. Ne yazık ki, daha fazlasını yapabilmeleri için gerekli imkanlara sahip değiller ve bu, şikayet etmeleri gereken bir durumdur. Onlar bilinçsiz değiller; sadece daha sınırlı imkanlara sahipler.

Birçok kişi devletten aldıkları düşük emekli maaşıyla geçinmeye çalışırken, şeker, tansiyon, astım, organ sorunları gibi birçok hastalıkla mücadele etmektedir. 
Genç neslin aile büyükleri olan ve bu ülkeye hizmet etmiş bu insanların çoğu, ne yazık ki yakın zamanda hayatlarını kaybedecektir, onlar artık bir nevi misafir.

65 Yaş üstü yaşlılara bedava halk otobüsü ve metro gibi imkanlar sunulması, devletin yada başkalarının sırtından geçinildiği düşüncesini desteklemek yerine, insani bir bakış açısıyla değerlendirilmelidir.


Ahmet ATAM