-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Ekonomik kriz ne zaman ve nasıl biter

Ekonomik kriz ne zaman ve nasıl biter
Ekonomik kriz ne zaman ve nasıl biter  

Türkiye'de bir türlü bitmek bilmeyen ekonomik krizler:


Zengin millet, Fakir devlet olmaz, zengin dedi isem herkesi değil, üç kâğıt ekonomisi zenginlerinden bahsediyorum, faiz dolar, borsa zenginlerinden. Zengin ile fakir arasında devasa uçurum oluşursa o ülkede adalet ve sosyal barış da hiç olmaz.

Her geçen gün derinleşmekte olan ekonomik krizden, hem de sosyal barışı tekrar tesis etmek için acil önlemler alınması gerek geç kalmadan ..
Gün, yeni bir hem milli hem ekonomik savaş verme günüdür, Türkiye ekonomik olarak döviz faiz enflasyon, siyasi olarak da beka sorunu yaşar hale gelmiştir, Olağan üstü günler yaşayan Türkiye'nin, olağanüstü önlemler alması gereken gündür.

Ekonomik kriz gelmiş, kapıya dayanmıştır. Döviz, faiz, Borsa, üç kâğıt ekonomisi terk edilerek derhal acil önlemler alma günüdür.
Ülkede acilen ekonomik ağırlıklı sıkı yönetim ilan edilmeli
Acil ekonomik tedbirler alarak, üretim ve çalışma seferberliği ilan edilmesi gerekir

Zora giren ve girmesi muhtelel işletmeler kamulaştırılmalı.


Bu zor dönemde ülke için faydalı olan hiçbir şirketin batmasına ya da yabancıların eline geçmesine izin verilmemelidir
Döviz kurlarının yükselmesi sonucu, fabrikalarımızın, arazilerimizin üç otuza yabancı sermayenin eline geçmesi engellenmeli,
Sıkıntıya giren işletmeler kamulaştırılmalı,
Yabancıya toprak satışı yasaklanmalı Dışarısı için Moratoryum, içerisi için konsolidasyon seçenekleri değerlendirilmeli ve gündeme alınmalıdır

Döviz bulundurmak yasaklanmalı:


Türkiye de dolarizasyonun başka türlü önüne geçmek mümkün değildir artık
Evet ne serbest pazar ekonomisine ne de kapitalizme uygun değildir dolarizasyonun yasaklanması, lakin başka da çare kalmamıştır.
Ya da;
Döviz kurlarının baskılanması için, hazine ve devlet bankalarından, ithalat hariç vatandaşa satışı durdurulmalı, döviz bulundurmak yasaklanmalı, bulundurana el koymak dahil, cezai yaptırım uygulanmalı.
Tüm döviz ile yapılan sözleşmeler gerek kamu gerek özel, günlük mevcut Kur'dan TL ye çevrilmeli
Dolar nereye kadar gider
2002 yılında 1.45 olan dolar
Bugün ise 9 tl yi geçti 10 tl ye gidiyor
Bir sabah bir uyanmışsınız 20 TL olmaz demeyin, kaç kez yaşadık, hatırlayın

Ücretler yeniden düzenlenmeli:


Kamu ve özel sektör maaşları birbirlerine yaklaştırılmalı
Özel sektör ve kamu sektöründeki maaş farkı uçurumu giderilmeli, (kamuda şoför 40,000 tl özel sektörde amir sorumlu 17,500 tl) kamuda çalışanların maaşlarında kamu personelinin ücretleri bir dönem sabitlenerek, aradaki uçurum azaltılmalı.

SGK battı batacak, aynı uygulama emekliler için de getirilmeli. (Bir tarafta 12.500 TL, diğer tarafta 50,000TL alan bir emekli maaşı olmaz)
Yok prim gün sayısı, yok yüksek prim ödeme dikkate alınmayarak, tüm emekli maaşları krizden çıkıncaya dek belli bir rakama sabitlenmeli,
Hem memur hem de işçiye, maaşı bürüt olarak kesintisiz ödenmeli, memur ya da işçi, vergi ve sosyal güvenlik primini, kuruma kendisi ödemeli, kamunun sigorta primi ve vergileri, konsolidasyon yolu ile hazineden, yani reel vergi ve prim ödeyenlerin vergisinden karşılama yolu kapatılmalı. Primi özel sektör ödeyecek, ballı emekli maaşını tavandan emekli edilen kamu işçisi alacak
Adalet değil garabettir.

Vergi affı ve sosyal barış:


Küçük esnaf ve tüccar zaten bir müddetden beri sigorta primlerini ödeyememekte olup, borcun yeniden yapılandırılmasının hiçbir anlamı yoktur, yine ödeyemeyecek.
Zaten bulunduğu ayın primini ödeyemeyen küçük esnafın, aynı zamanda tekrar yapılandırılan borcu ödemesi, hiç mümkün değildir.
Ödenemeyen aylara prim affı getirilerek borcun silinmesi ve bu ayların emekliliğe sayılmamasının sağlanması gerekir. Bir kereye mahsus duran varlıklara (ikinci evler, yazlıklar, hatta ikinci araçlar) servet vergisi.

1 milyon liranın üzerinde olup sadece faiz geliri için bankada tutulan paralara en az %10 stopaj vergisi
Sosyal yardım kuruluşlarından haksız gelir elde edenler,
Babadan, Koca'dan üç farklı maaş alanlar tespit edilerek, ayıklanmalı.
Ölen Babanın maaşını almak için boşanıp birlikte yaşayanlar tespit edilmeli ve bugüne dek aldıkları geri talep edilmeli.

Kamu reformu uygulanmalı:


Öncelikle millete teşvik olması açısından Milletvekili maaşları yarı yarıya düşürülmeli
Kamuya personel alımı, üretim sektörü hariç durdurulmalı. (İmam, müezzin, öğretmen, kapıcı, odacı, şoför vs ) eksik personel kurum içlerinden karşılanmalı,
Mülakat kaldırılmalı.
Kamudaki Gereksiz personel ayıklanmalı
Her kurum personelinden bugün ne iş yaptın şeklinde günlük yazılı beyan alınmalı ve arşivlenmeli
Tüm makam arabaları derhal satışa konmalı kurumlar için araç ve şoför havuzu oluşturulmalı.
Acil olmayan tüm kamu yatırımları bitme oranına bakılmadan derhal durdurulmalı

Sosyal yaşam ve demografik yapı:


Türkiye eşi benzeri olmayan bir ekonomik krize gitmektedir, bu bağlamda, kritik düzeyde olmayan tüm yabancı işçiler ile, Türkiye'ye iltica etmiş ya da sığınmacı olarak bulunan tüm yabancı uyrukluların ülkeyi terk etmesi için kanunlar çıkarılmalı.
Aciliyet ve önem atfedenler hariç, yurt dışı geziler, seyahatler, haç umre dahil durdurulmalı.

SONUÇ

Ülke çöktüğünde hepimiz altında kalacağız. Benim aklıma gelenler bunlar Hiçbir şey yapmayarak, ya da defalarca uygulanıp sonuç vermeyen pansuman tedavilerine bel bağlayarak krizden çıkmayı ummak ise, tek kelime ile aptallıktır.

Yeni bir kurtuluş savaşı verme günüdür, bu kez savaş ekonomik krizden çıkma ve kalkınma savaşı olmalıdır.


 

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun