-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Kütahya konakları Uşakızade Rıfat efendi konağı

Kütahya konakları Uşakızade Rıfat efendi konağı
Kütahya konakları Uşakızade Rıfat efendi konağı 


Uşakızade Rıfat Efendi, Mutasarrıf Fuat Paşa'nın kalem müdürlüğünü yapmış ve 1911 yılında Kütahya Belediye Başkanlığı ile İl Daimi Encümen üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Konak ise 1870'li yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir.

Uşakızade Rıfat efendi:

 
Uşşakizâde Rıfat Efendi, Kütahya'da uzun yıllar Meclis-i Umumi-i Liva'nın başkatibi olarak görev yapmış, önemli bir etki kazanmış, zaman zaman eleştirilmiş ve sürgün edilmiş, diğer zamanlarda ise övgüyle anılmıştır. 20. yüzyılın Kütahya şehrindeki en dikkate değer şahsiyetlerden biri olarak kabul edilir. "Uşşakizâde" lakabını, ailesinin kökenlerinin Uşak'a dayanmasından dolayı almıştır.

Özellikle Hocazâde Rasih Efendi ile olan nüfuz mücadelesi, Kütahya'da büyük karışıklığa yol açmış ve hatta mutasarrıfları dahi endişelendirecek boyutlara ulaşmış gibi görünüyor. 1911-1912 yıllarında Kütahya Belediyesi başkanlığını yürüten Rıfat Efendi'nin, bahsedilen kişiyle aynı olduğunu düşünüyorum. Ancak, Meclis-i Umumi-i Liva'nın başkatibi olarak görev yapan Rıfat Efendi ile Mevlevi icazeti almış Uşşakizâde Rıfat Efendi'nin aynı kişi olup olmadıkları konusunda bazı şüpheleri de vardır.

Uşakızade Rıfat efendi konağı ve şeyh gözüm tekkesi:


Rıfat Efendi'nin konutunun bahçesinde bir tekke yer almaktadır. Efsaneye göre, Gözüm Şeyh ve Vacide Sultan isimli iki saygıdeğer kişi, Rıfat Efendi'ye rüyasında görünerek, bahçedeki mezarlarını göstermiş ve üzerlerini kapamasını talep etmişlerdir. Rıfat Efendi, rüyasında mezarların etrafını çit ile çevirdikten sonra, üzerlerine bir çatı yapılmasını istedikleri konusunda ikaz edilmiştir. Bunun üzerine Rıfat Efendi, tekkeyi inşa ettirmiş ve mezarları da tekkenin içine dahil etmiştir, Rıfat Efendi, Eskişehir Mevlevihanesi'nin Şeyhi Hasan Dede'ye bağlıdır.

Tekkenin sağ tarafında mezarlar yer almaktadır. Rıfat Efendi'nin, Eskişehirli Hasan Dede'den icazet aldığı Ahmet Yakupoğlu tarafından ifade edilmektedir. Tekke, zaman içinde popülerlik kazanmış ve Rıfat Efendi, tekkenin yanına bir misafirhane inşa ettirmiştir.

Üç yüz m2 yakın genişliğinde çatı alaturka kiremitler ile örtülü , bahçenin sokak cephesi tarafında çeşmeli çamaşırlık doğu tarafında ise Mevlevi tekkesi bulunur.

Kaynak : 
Doğan Karaağaoğlu-Yaşadığım Kütahya 




Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun