-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Uyku apnesi nedenleri çözümleri

Uyku apnesi nedenleri çözümleri
Uyku apnesi nedenleri çözümleri

Uyku apnesi nedir, kimlerde görünür, hangi hastalıklaya yol açar, tedavisi nasıldır


Uyku apnesi, yani uyku sırasında nefes almada zorlanan bir durum, oldukça rahatsız edici olabilir. Bu durum, uyku sırasında solunumun kesintiye uğraması veya tamamen durması anlamına gelir. Uyku apnesi, uyku kalitesini düşürerek sabah uyandığınızda yorgun hissetmenizi veya gün boyunca hafif zorlanmanızı neden olabilir.

Kişide şiddetli ve gürültülü horlama, nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanma gibi belirtiler uyku apnesi olduğunu gösterir. 
Düşük D vitamini seviyeleri tıkayıcı uyku apnesi ile ilişkilidir. Uyku apnesi, kişinin uykusu sırasında nefesinin kesildiği veya durduğu bir durumdur. Uyku apnesi erkeklerde ve yaşlılarda daha sık görülür. Bu durum obezite, kalp hastalığı, felç, diyabet, depresyon ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır

Uyku apnesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Uyku apnesi olan kişiler, horlama hırıltılı nefes, ağız kuruluğu, gece sık idrara çıkma, huzursuzluk ve gündüz uykulu hissetme gibi dolaylı yollarla apne problemi olduğunu öğrenmektedir.

Uyku apnesi nedir tehlikelimi?

Uyku apnesi tedavi edilmezse, Tip 2 diyabet ve inme veya kalp krizi gibi önemli kardiyak hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Uyku apnesi, uyku sırasında solunum aniden ve tekrarlayıcı bir şekilde duran ciddi bir uyku bozukluğudur.

Uyku apnesi olanlar ne yememeli?

Uyku apnesi olan kişilerin tüketmemesi gereken yiyecekler; yağlı ve kızarmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler, kafein, alkol ve yüksek şekerli yiyeceklerdir.

Uyku apnesi olan nasıl uyur?

Yan yatış pozisyonu, uyku apnesi problemini azaltmaya yardımcı olabilir. Yüzüstü veya sırt üstü yatmak akciğerlere hava akışını azaltır ve horlamaya neden olur. Sırta yastık koyarak uyumak ve yan yatmak ise horlamayı azaltarak uyku apnesinin oluşma sıklığını azaltabilir.

Uyku apnesine hangi doktor bakar?

Uyku apnesi tedavisi için uzman bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır. Hastanelerin KBB polikliniklerine de başvurulabilir. Doktor öncelikle sağlık öykünüzü dinleyecek ve ayrıntılı bir fizik muayene yapacaktır.

Uyku apnesinden nasıl kurtulurum?

Uyku apnesi tedavisi, hastalığın şiddetine göre yaşam tarzı değişiklikleri, cerrahi müdahale ve pozitif hava basıncı yöntemleriyle sağlanır. İlk adım aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır. Ciddi üst solunum yolu darlığı durumunda cerrahi tedavi gerekebilir.

Uyku apnesi ile başa çıkmak için bazı öneriler şunlardır:

Düzenli uyku düzeni: Her gece aynı saatte yatmayı ve sabah aynı saatte uyanmayı deneyin.
Düzenli egzersiz: Günlük fiziksel aktivite, uyku kalitesini iyileştirebilir.
Alkol ve kafein tüketimini azaltma: Bu maddeler uyku apnesini kötüleştirebilir.
Yatak odanızı uyku dostu hale getirme: Hafif ve sessiz bir ortam sağlamak uyku kalitesini artırabilir.
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun