KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

KÜTAHYA NIN MEŞHUR SIKICIK ÇORBASI

Kütahya yöresel yemekleri sıkıcık çorbası nasıl yapılır
sıkıcık çorbası


Kütahya'nın meşhur Sıkıcık Çorbası

1 su bardağı ince bulgur ,
3 yemek kaşığı tarhana ,
1 yemek kaşığı un ,
½ fincan kuru nane ,
1 çay kaşığı karabiber ,
1 büyük kuru soğan ,
½ paket et suyu ,
1 yemek kaşığı salça ,
2 diş sarımsak ,
1 kase yoğurt

Sıkıcık Çorbasının Yapılışı


Sıkıcık çorbası
İnce bulgur bir kabın içerisinde, bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek kabarması beklenir.
Üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır.
Katı bir katı bir karışım elde edilir.
Elimizde yuvarlayarak bilye büyüklüğünde küçük toplar yapıp, unlu bir tepsiye sıralarız.
Bir başka tencerede soğan, yağı ve salça kavrulur.
Üzerine beş su bardağına yakın su doldurulur.
Kaynayan salçalı suya önceden yuvardığımız toplar atılır.
Birbirine yapışmaması için tane tane atmakta yarar vardır.
Kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır.
Et suyu varsa suyuna karıştırılabilir.
Daha çok lezzet elde etmiş oluruz.
Sunum; 
Küçük bir kasede yoğurt ezip, içine dövülmüş sarımsak karıştırarak sos hazırlanır.
Bu sos, sıcak olarak tabaklara servis yapılan Sıkıcık'a arzuya göre dökülür.
Elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe "Sıkıcık" adı verilmiştir.