-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Altı Yedi Eylül Olayları


6-7 Eylül olayları nedir, 6-7 Eylül olaylarının arka planı, 6-7 Eylül olaylarından kimler zarar gördü, Osmanlı yüz yıllık bir savaş sonrası tarumar olmuş, askere giden Türk gençleri ya şehit olmuş ya gazi, elde avuçta kalmamış, sermaye gayri Müslümlerin elindedir, Cumhuriyet ilk dönemlerinde bu işi demokratik yollar ile eşitlemeye çalışmış, yine olmamış, Türk halkına ırgatlık yapmaktan başka bir seçenek bırakılmamış, ticareti eline geçirmiş olan azınlık, Türk çocuklarını yanlarına çırak dahi almamaktadır, o önem, ta ki 1955 yılına sermayeden ve gelişimden pay isteyen, akabinde iktidar tarafından provoke edilen fakir ve gariban halk çocukları sokağa dökülene kadar kadar.

 
6-7 Eylül olayları
Altı Yedi Eylül Olayları 

Altı Yedi Eylül Olayları nedenleri, sonuçları, Görünüşe göre en öncelikli neden Kıbrıs'tır ve halen çözülememiş olmakla kalmamış, bugün dahi iki ülkeyi savaşmaya ramak hale getirmiştir,
Görünen o ki, top yekûn bir savaş sonucu Yunan tarafı bertaraf edilip bir anlaşmaya zorlanmadığı müddetçe, karşılıklı ihtilaf, Yunan tarafının kemire kemire Türk halkını denize çıkışı olmayan bir kara parçası olarak Anadolu'ya hapsetmesi ile sonuçlanacak gibi görünüyor.

6-7 EYLÜL OLAYLARI NEDENLERİ


Adnan Menderes'in Kıbrıs konusundaki gerilimlere karşı koz olarak planladığı, çevre illerden bile protestocuların ellerinde kazma, kürek ve bayraklarla beraber kamyonlarla taşındığı ve emniyet güçlerinin çıkan İstanbul'da yoğunlaşan arbedeye uzun süre müdahale ettirilmediği, planlayıcısının devlet olduğu söylentisine yol açan ve bugüne dek tam olarak aydınlatılamayan olaydır 6-7 Eylül olayları.

6- 7 Eylül olaylarının, Varlık vergisinden sonra İstanbul'daki gayri Müslim sermaye gruplarının, mal ve ticari hakimiyette el değişiminin Türkler lehine yeniden ivme kazanması ile sonuçlandığı da söylenebilir.

6-7 eylül sebepleri sonuçları


6-7 EYÜL OLAYLARI SABRİ YİRMİBEŞOĞLU ANLATIMI


Derin devlet ve Gladyo'nun başı olarak gösterilen
O Dönem özel harp dairesinin başında görev yapan Sabri Yirmibeşoğlu 1991 yılında Fatih Güllüoğlu'na bir röportaj verir.
Güllüoğlu'na verdiği röportajda olayın özel harp dairesinin işi olduğunu açıkça ifade eder.
İlaveten muhteşem bir örgütlenme olarak ifade eder olayları

Görünen sebeplerden birisi.
Kıbrıs'ın statükosunu belirleyecek uluslararası bir konferans öncesidir, 6-7 Eylül olayları Kıbrıs’ın statükosunu ve geleceğini belirleyecek konferansta Türkiye’nin konumunu güçlendirmek amacıyla planlanmış ve uygulanmış bir provokasyondu.

Tarih, 6 Eylül 1955
Atatürk’ün Selanik’teki evine bombalı bir saldırı yapıldığı haberi yayınlanır hem basında hem de devletin tek yayın organı olan TRT Radyo'da.
Akabinde olaylar gelişir, İstanbul’da özellikle Rumların sıklıkla oturduğu semtlerde protestolar başlar.
Atatürk'ün evine atıldığı söylenen bomba haberinin asılsız olduğunun ortaya çıkmasına rağmen polisin müdahale etmekte gecikmesi ve sayıca da yetersiz kalması sonucunda protesto gösterileri, saldırı ve yağmaya dönüşür.
En başta Rumlar olmak üzere azınlıklara ait dükkanlar tahrip edilir.
İstanbul haricide;
Ankara ve İzmir’e de sıçrayan protesto ve eylemlerden Ermeniler ve Yahudiler de etkilenir.
Hükümet sıkıyönetim ilan eder.
Ve ordu göreve çağrılır.





6-7 EYLÜL OLAYLARININ SONUÇLARI.


Olaylarda resmi kaynaklara göre:
  • 15 kişi hayatını kaybetmiş
  • 30 kişi yaralanmış.
  • 4 bin 214 ev.
  • 1 000 işyeri
  • 73 kilise ve 
  • 26 okul tahrip edilmiştir. 
Saldırıya uğrayan ve yağmalanan işyerlerinin 
  • %59'u Rumlara
  • %17'si Ermenilere
  • %12'si ise Yahudilere aitti. 
Olaylar sonrasında İstanbul'daki Rum nüfusu büyük ölçüde azalmış, birçok Rum göç etmek zorunda kalmış veya Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır. 
Olaylar aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası itibarını da zedelemiş olup:
Türkiye Yunanistan'a 28 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştır.
 

Kaynaklar: Sabri Yirmibeşoğlu


Ahmet Atam
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun