KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

SULTAN 2. MURAT

Sultan 2. Murat Han yaşamı, savaşları tarih içindeki önemi konulu makaledir
Osmanlı sultanı, sultan 2. Murat Han
Osmanlı sultanı, sultan 2. Murat Han

Osmanlı sultanı, sultan 2. Murat Han, 1404 yılında Amasya'da doğdu. Babası 1. Mehmet (Çelebi), annesi Dulkadiroğulları Beyi Nasireddin Muhammed Bey'in kızı Emine Hatun'du.

Sultan 2. Murat Han


1421 yılında babasının ölümü üzerine 17 yaşında tahta çıktı. Osmanlı Devleti'ni eski gücüne kavuşturmak için birçok savaş yaptı ve zaferler kazandı.
Balkanlar'da, Anadolu'da ve Karadeniz'de topraklarını genişletti. Bizans İmparatorluğu'nu zayıflattı ve İstanbul'u iki kez kuşattı.


Haçlı ordularını Varna ve Kosova savaşlarında bozguna uğrattı. Oğlu Fatih Sultan Mehmed'in tahta geçmesi için feragat etti.
Ancak oğlunun gençliği ve tecrübesizliği nedeniyle devletin tehlikeye girmesi üzerine tekrar padişah oldu.
1451 yılında Edirne'de vefat etti ve Bursa'daki Muradiye Külliyesi'ne defnedildi.


Sultan 2. Murat Han, dindar, âdil ve lütufkâr bir padişahtı.
Şiir yazmayı ve okumayı severdi. Divan Edebiyatı'nda Muradî mahlasını kullandı. Kendisi de bir mutasavvıf olan Emir Sultan Buhari Hazretleri'nden kılıç kuşandı. Soyunun Kayı boyuna mensubiyetini göstermek için sikkelerine Kayı boyuna ait iki ok ve bir yaydan oluşan damgayı koydurdu.

Osmanlı sultanı, sultan 2. Murat Hanın tarihteki yeri:


Sultan 2. Murat Han, saltanatı boyunca Osmanlı Devleti'nin sınırlarını genişletti ve Balkanlar, Anadolu ve Karadeniz'de pek çok zafer kazandı. Bizans İmparatorluğu'na karşı Konstantiniyye'yi iki defa kuşattı, ancak alamadı. 
Venedik Cumhuriyeti ile uzun süren bir deniz savaşı yaptı ve Selanik'i ele geçirdi. Karamanoğulları ile mücadele etti ve Anadolu'da birliği sağladı. 
Sırbistan, Bosna, Eflak ve Macaristan ile savaştı ve Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki hakimiyetini pekiştirdi.

Sultan 2. Murat Han, aynı zamanda devlet yönetiminde ve kültür hayatında önemli reformlar yaptı. İlk Osmanlı medreselerini kurdu ve ilim adamlarını himaye etti. Divan-ı Hümayun'u yeniden düzenledi ve yeniçeri ocağını güçlendirdi. Adaletli ve hoşgörülü bir hükümdar olarak tanındı. Şiir yazmayı seven Sultan 2. Murat Han, Divan Edebiyatı'nda Muradi mahlasını kullandı.

Sultan 2. Murat Han, 1444 yılında oğlu II. Mehmed'e tahtı bırakarak inzivaya çekildi. Ancak II. Mehmed'in Varna Savaşı'nda yenilmesi üzerine tekrar padişah oldu ve II. Kosova Savaşı'nda Macarları mağlup etti. 1451 yılında tekrar tahttan çekildi ve oğlu II. Mehmed'in Konstantiniyye'yi fethetmesini göremeden Edirne'de vefat etti. Bursa'daki Muradiye Külliyesi'nde medfundur.



Kaynak ne Alıntı :
TDV İslam ansiklopedisi
Osmanlı padişahları listesi - Vikipedi (wikipedia.org)
Fotoğraf Bing yapay zeka ile üretilmiştir