-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

YÜN NEDIR YÜN NERELERDE KULLANILIR


Yün sağlıktır .
Yün , pamuk , keten , doğal yoldan üretilen tekstil ,günümüzde yerini hızlı bir şekilde sentetik elyaflara polyestere bırakma eğilimindedir . Yün nedir , Yün, nasıl elde edilir , yün nasıl korunur , çeken yün kıyafetler nasıl eski haline getirilir 
Günümüzde , Doğalı , sağlıklısını bırakan insanoğlu daha ucuza mal olduğu daha seri üretim yapılabildiği için kimyasal yollar ile üretilen tekstil ürünlerine kaymıştır .

Geçmişte atalarımız yünden elde edilen aba denilen kumaştan yapılan kıyafetler giyerlerdi , kışın üşütmez , yazın yakmaz , su geçirmez .
Aba kumaş , kaba kumaş çalı koparandır , kolay kolay eskimez , alınan yerlerine , düz ve popo kısmına süvarilik adı verilen yama yapılırdı , , kısaca minderini poposunda gezdiriyordu aba elbise giyenler .
Ya yün çoraplar ne demeli .
Sadece lâstşk bir ayakkabı , yada çarık ile giyilen yün çorap .
Neredeyse dize yakın yükseklikte olurdu çoraplar
Renk renk , desen desen .

Birde kuşak örülürdğ , 30 cm eninde metrelerce uzunluğunda 
Aba pantolonun üzerine dolandırdı , beli sımsıkı tutardı metrelerce yün kuşak 
Ve cep olarak da kullanılıdı yün kumaşlar 
Cüzdanlar keseler o yün kuşakların içerisinde taşınırdı .
Yün kuşaklar beli sağlam tutar fıtık dan korurdu 

Bizler köylerde büyüdük , koyunlar ile ineklerin arasında doğa ile beraber , doğal beslendik , doğal giyindik , doğal yaşadık 
Şanslı nesil idik 
Koyun yoğurdunun tadını 
Kış aylarında yün yatak ve yorganın sağlığını yaşadık .

İki binli yıllara gelinceye dek , yün değerli idi , kıymetli idi ve pahalı idi .
Günümüzde ise koyun yetiştiriciler hayvanları korkacak kişilere yünlerini neredeyse kırkma hizmetine karşılık bedava verecek durumdalar
Yünün saltanatı bitti 
Çöpten , geri dönüşümden elde edilen tekstilin saltanatı başladı .
İnsan oğlu artık üzerinde çöpten giysiler taşıyor .
Eskiden sadece yün tüccarları vardı , arastalarda , bu gün kaybolan meslekler arasına girdi , birer blrer kapandılar 
Üreten yok , akuan yok , satan yok 

Yün nedir , nasıl elde edilir ?


Yün bazı memelilerde genelde koyunlardan elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü. Sıcak tuttuğu için battaniye ve kışlık giysilerin üretiminde kullanılır. 
Yün elyafı koyundan genellikle canlı hayvanlardan kırkılmak suretiyle olmak üzere değişik yöntemlerle elde edilir

Koyun, deve, keçi tüyleri YÜN ismini alır.
Hakiki yün koyun yünüdür.
Koyun derken de dişi davar anlaşılır. Koç, yani erkek koyun yünü ile dişi arasında fark vardır.
Dişi koyun yününde olan maddî ve mânevî hassalar diğer yünlerde yoktur.


Yün nelerde kullanılır

YÜNÜN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ


Koyun yünü sinyal ve radyasyon emicidir.
Evimizde yoğun kullandığımız, cep telefonu, modem, kumanda gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonu emerek vücudumuza zarar vermesine mani olur yün. Bunun için bilhassa yorgan, yastık ve döşeğimizin koyun yününden olmasına itina göstermeliyiz. Çünkü uyuduğumuz zaman boyunca, cep telefonu ve internet cihazları devamlı sinyal alır verir ve radyasyon üretir. Vücudumuz ve bilhassa da beynimiz bu radyasyondan ciddi zarar görür. Eğer uyku setimiz koyun yününden yapılmış ürünlerden oluşuyorsa bu zarar en aza iner.
Koyun yünü dinlendiricidir ve rahat uyku sağlar.
Koyun yününden yapılmış yorgan, yastık ve döşekle uyursanız, sabaha dinlenmiş olarak kalkarsınız. Çünkü koyun yünü, vücutta biriken statik negatif enerjiyi alır. Böylece bedenimizde oluşan yorgunluk ve rehavet üzerimizden kalkmış olur.
Aslında gün boyunca koyun yününün dinlendirici etkisinden faydalanabiliriz. Bunun için evlerimizde, iş yerlerimizde, arabalarımızda koyun yününden yapılmış minderler ve postları kullanabiliriz. Koltuğumuzun, kanepemizin üzerine sererek üstüne oturmamız son derece faydalı olacaktır. Bilhassa yerinde uzun süre oturanlar için bu çok faydalı olacaktır. Ofis çalışanları, işi masada olanlar, uzun yol şöförleri bu hususa dikkat etmeliler.
Koyun yünü ısıyı dengeleyicidir.
Soğuğu geçirmez. Koyun yününden yapılan ürünler yazın serin, kışın sıcak tutma hususiyetine sahiptir. Çoğumuz yazın sıcaktan dolayı üzerimize yorgan örtmeden uyumaya çalışır. Ancak yorganımız koyun yünündense rahatlıkla üzerimize örtüp uyuyabiliriz. Çünkü yün nefes alıp verme hususiyetine sahiptir. Isıyı tutmaz.
Koyun yünü; yağmuru ve suyu çekmez. Dolayısıyla kolay ıslanmaz, ama ortamdaki fazla nemi emer ve rutubet oranını tabii bir şekilde düzenler.
Yün kolay yanmaz. Ateşe, aleve karşı dirençli ve dayanıklıdır.
Alerjik değildir ve alerjik ortamların oluşmasına fırsat vermez.
Koyun yünü uzun ömürlüdür.
Yün terletmez, teri emer, ter yapmaz.
Ağrıları alır. Bir çok romatizma ağrılarına iyi gelir.
Bit, pire, karınca, akrep, yılan ve bir çok haşarat yüne yanaşamaz.
Yün elektriği ref eder. Yünden elektrik cereyanı geçmez, yalıtkandır. Çobanlar kepenek içinde yağmurdan, doludan, kardan, her türlü soğuktan müteessir olmadıkları gibi kepenek içinde iken yıldırım isabet etmez.

Birçok mikroplar ve hastalık mikropları yünden kaçarlar. Yalnız yün lifleri içinde “güve” mevcuttur. Dışarıdan gelme değildir. Güveyi yok etmek imkânsızdır. Faaliyete geçmemesi için bir petrol mahsulü olan NAFTALİN kullanmak lazımdır. Naftalin kokusunda faaliyet yapamazlar. Umumiyetle sıcak mevsimlerde faaliyete geçerler, soğukta faaliyetleri durur.

Yün çorap, fânile, gömlek giymeli, yün eldiven takmalı…
Yün kuşak muhakkak kullanılmalı.
Kış yaz saf yün kazak.
Saf yün battaniye kullanılmalı…
Yünden başkasına iltifat edilmemeli.
Sağlığınız, sıhhatiniz için pek lâzımdır.
Ruhî ve mânevî hayatımız için de elzemdir.

Türkiye de yün üretimi

Dünya yün üretiminin sadece yüzde 2'si Türkiye'den2016'da Türkiye'de 25 bin ton yün elyaf üretildi, o yıl dünyada yün elyaf üretimi 1.2 milyon tondu. Bu da dünya üretiminin yüzde 2'si demek.

Dünya genelinde, farklı yün tipleri üreten 200'den fazla değişik koyun türü veya ırkı olmasına rağmen, Avustralya'daki Merino koyunları, en ince ve en yumuşak yünü üretmektedir. Bu yün, dünya üzerindeki yün türlerinin en kalitelisi olarak kabul edilmektedir.

Yün nasıl elde edilir ?

Yün bazı memelilerden (özellikle koyun, keçi, deve, lama, ada tavşanı) elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü. Sıcak tuttuğu için battaniye ve kışlık giysilerin üretiminde kullanılır. Yün elyafı koyundan genellikle canlı hayvanlardan kırkılmak suretiyle olmak üzere değişik yöntemlerle elde edilir.
Koyun kırkma işlemi bu mevsimde başladığını belirten Karakuzu, "Bir koyun da ortalama 1,5 ile 2 kilo yün çıkarıyoruz. Bu yünleri temizledikten sonra ihtiyaca göre kimilerimiz yastık, yorgan ve keçe olarak kullanırken, kimimiz de bu yünleri satarak ek gelir elde etmiş oluyoruz.

Yün nasıl yıkanır

Öncelikle küvet veya genişçe bir kovanın içine ılık su doldurduktan sonra yorganı deterjansız bir biçimde suyun içinde yaklaşık bir saat bekletmeniz gerekiyor.
Ardından yünlüler için özel üretilen sıvı deterjanları suda seyrelterek hafifçe yıkama işlemine geçebilirsiniz.

Yün yorganlar güve den nasıl korunur ?

Hem yün yorganları hem de diğer türdeki yorganları güveden korumak için yapabileceğiniz en iyi şey yorganları sakladığınız alanı sık sık havalandırmaktadır. Naftalin kullanmaktır Yorganları hiç kullanmıyorsanız; en azından yılda iki kez saklandıkları yerden çıkarmalı ve açık havada hava almasını sağlamalısınız

Keçeleşen yün nasıl düzeltilir ?

Soğuk havalarda sıcak tutması sebebiyle en fazla tercih edilen yün kıyafetler doğru yöntemlerle yıkanırlarsa uzun süre eskimemektedirler. 
Özellikle el örgüsü yünlerin ömrü daha uzundur ve insan vücuduna uyumludurlar. 
Yün temizliğinde suyun sıcaklığına dikkat etmek gerekiyor. 
Yanlış yıkamadan kaynaklı keçeleşen yün bazı yöntemlerle eski haline getirilmesi mümkündür. 
Yün kıyafetlerinizi 30-40 derece üstünde bir sıcaklıkla yıkadığınızda yünleriniz keçeleşir ve ya boyutunda farklılıklar oluşabilir. 
Uzun süre yıkanan yün de doğal yapısını kaybeder ve bazı yerlerinde deformasyonlar oluşur. 
Yün dokusu fazla hareket ettirilme ve zorlanmaya uygun olmamaktadırlar. 
Mümkünse elde yıkanması doğru olur. 
Yün kıyafetler kimyasal içeriklere maruz bırakılmaması gerekir. 
Güzel temizlendiğini düşünerek bol bol kullandığımız deterjanlar ve yumuşatıcılar yünün lifli yapısını bozmaktadır. 
Önceden insanlar yünlü kıyafetlerini yıkamak için sabun ve ya sodadan faydalanıyorlardı. Sodanın kullanılmasının sebebi, yün lifleri ve yağı arasında dengeyi kurması ve yünü kalitesini arttırır

Keçeleşen yün için sıcak su ile buhar

Keçeleşen yün eski haline getirmek isterseniz, bir leğene sıcak su hazırlayınız. 
Kazağınızı içine koyun ve 5 dakika bekletmelisiniz. 
Sonrasında kazağınızı istediğiniz boyutta, her yerine eşit olacak şekilde esnetmeye başlayınız. 
Bir 5 dakika daha sıcak suyun içinde beklettikten sonra uzatma işlemini bir kez daha yapılmalı. 
Yün kıyafetinizin suyunu aldıktan sonra nemli halde bir çarşafın üstüne sermelisiniz. Ütünüzün buharlı kısmını ayarlayın ve kıyafetinize 1 cm kadar yakın olacak şekilde gezdirmeye başlamalısınız. 
Buharı gören kıyafetiniz yavaşça kendini salacaktır, istediğiniz boyuta gelene kadar yün kıyafetinizi esnetiniz. 
İşlem sonrasında yün kazağınızı asabilir ve ya bulunduğu çarşafın üstünde kurumaya bırakılabilir.

Küçülen yün kıyafetleriniz için mucizevi formül!

Çekmiş, keçeleşmiş veya deforme olmuş yün kıyafetinizi eski kullanılır haline getirmek için evdeki şampuanınızı kullanmanız yeterli olacaktır. 
Bir leğenin içine ılık(sıcağa yakın) su hazırlayın ve içerisine sırasıyla bir yemek kaşığı yumuşatıcı, iki yemek kaşığı bebe şampuanı ile iki yemek kaşığı saç kremi ekleyiniz. 10 dakika kazağınızı bu karışımda bekletin ve yavaşça uzatmaya başlayınız. 
Açabildiğiniz kadar açın ve bir 5 dakika kadar daha karışımın içinde çözülmesini sağlayın istediğiniz sonuca böylelikle ulaşabilirsiniz .

Dünyada insan nüfusu son elli yılda öylesine arttı ki , doğal olana ulaşmak elbette zor 
Doğal yollardan insanları besleyip giydşrebilmek , barınma ihtiyaçlarını karşılamak elbette mümkün değil .
Sahte , yani kimyasal yolla üretilmiş yün zannettiğimiz , ipek , pamuk , keten kaşmir zannettiğimiz giysileri giyiyoruz bu gün .
İşin dahada ötesi var artık 
Kimyagerler sahte et yapma yarışında 
Et tadı verdikleri soyadan üretilmiş sahte et 

Bu gün kimyasal kıyafetler ile giyiniyor , kimyasal yollar ile üretilmiş gıdaları tüketiyoruz 
Peki insan sağlığına ne tür etkileri var bu kimyasalların 
Gözardı ediyoruz , üzerimde güzel dursun , karnım doysun , modaya uydu 
Benim dedelerin nereyse doktor yüzü görmeden sağlıklı yaşadılar 
Ya bu gün 
Ya bizler 
Hastanelerden çıkamıyoruz , ilaçlardan kurtulamıyoruz , haplara bağımlı hale geldik .

Bu gidişat hiç  hayra alamet değildir 

A.atam 

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun