Gündüz bey kimdir ne zaman öldü mezarı nerededir?
Gündüz Bey, Oğuzların Bozok koluna bağlı Kayı Boyunun üyesi, Ertuğrul Gazi ve Hayme Hatun'un en büyük oğludur. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve daha sonra imparatorluğa dönüşecek olan devletin kurucusu Osman Gazi'nin abisidir. Eşinin adı Ayşe Hatun'dur. Gündüz Bey'in Aydoğdu ve Aktimur adında iki oğlu vardır. Eskişehir bölgesinde sancak beyi olarak görev yapmıştır ve aynı zamanda kuruluş dönemindeki Osmanlı Devleti'nin ilk subaşısı olmuştur.
Gündüz bey Osmanlı'nın ilk Subaşı'sıdır.
Subaşı, o dönemin günümüzdeki emniyet amirine denk gelir. Görevleri arasında Alpleri eğitmek, halk arasında disiplini sağlamak ve bölgenin düzenini ve huzurunu korumak yer alır. Savaş zamanında yetiştirdiği Alplere komuta etmek de onun sorumluluklarındandır. Eğer Gündüz Bey hain olsaydı, böyle önemli bir görev olan Subaşılık ona verilir miydi?
Osmanlı'nın kuruluş döneminde yazılı kaynaklar neredeyse yok denecek kadar azdır; çok farklı görüşler ve anlatımlar bulunmaktadır. Son olarak, Gündüz Bey, 1299 yılında İnegöl Savaşı sırasında şehit olmuştur. Koyunhisar köyünde gömülü olduğu söylenmektedir, ancak bilinen bir mezarı bulunmamaktadır. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
Çarpıtılan Türk tarihi
Türk halkı, ne yazık ki tarihi, reyting uğruna çarpıtılan dizilerden öğreniyor; okumuyor, araştırmıyor, önlerine konulanı kabul ediyor. 'Muhteşem Yüzyıl' da böyleydi, 'Kuruluş: Ertuğrul' da, özellikle 'Kuruluş: Osman' ise tam bir felaket. Türk halkına tarih diye sunulan, destanlaştırılmış bir masal var karşımızda.
'Kuruluş: Osman' dizisinde bu tarz yüzlerce sahne bulunmakta. Örneğin, son bölümdeki bir sahnede, dağda kıl çadırda yaşayan ve Konya'nın et ihtiyacını karşılamakla görevli olan birkaç yüz çadırlık Selçuklu beyi, dönemin en güçlü adamlarından biri olan Bizans İmparatoru karşısında lakayt ve laubali bir tavırla, ders verir gibi konuşuyor, ellerini İmparatorun masasının üzerine koyarak. Bu sahnenin hangi bilgisiz yönetmen tarafından ve hangi amaçla çekildiği sorgulanmalıdır.
Kaynaklar
İslam ansiklopedisi
Wikipedia .
Yorum Gönder