Kütahya adet ve gelenekleri |
KÜTAHYA RAMAZAN ADET VE GELENEKLERİ
Ramazan pidesi, fakirler tarafından sadece ramazanda üretildiği sanılan yiyecek olup, bildiğim en lezzetli, en fantastik hamur işidir, Ramazan ayının ilk akşamında evlere girip, bayram gününe kalmadan veda edip, alır başını gider... taa ki bir sonraki Ramazana kadar, Ramazan sofrasında bir vazgeçilmezdir, yumurtalı bol susamlı pide, kokusu ile insanı daha da acıktırır, Ramazan dışında bir zamanda yense nedense aynı tadı vermez.
Ramazan pidesi
Fırından alınanı, gazeteye sarılanı Ramazan ayına nahsus bir ekmek çeşitlemesidir
Sıcakken yaydığı ağır tahrik edici kokusunu, rengini, dokusunu geçtim de o üzerine serpilen çörek otu var ya. çil çil serpilmiş siyah çörek otları. bir gülün taç yaprağı, bir imparatorun tacı gibi sarar süsler pideyi.
Dişlerinin bastığı her lokmanda damağına yayılan lezzetin yarısı o siyah tanelerde.
Bir başka bakış açısı ile çocukluk travmamdır Ramazan pidesi.
Bir başka bakış açısı ile çocukluk travmamdır Ramazan pidesi.
Hakkında yazılan şeyleri okuyunca az alıcısı ve çok yiyicisi olduğu anlaşılan gıda.
- Sırasında bekletmesiyle.
- Beklenirken muhatap ettiği insanlarla
- Sıcağını beklemeye dayanamayıp soğuğunu alınca evde yaşanan dırdırla
- Fiyatıyla ve
- Dayanıksızlığıyla fırıncıların halka bir anlamda Ramazan kazığıdır.
Odun ateşi ve taş fırında yapılmış olanları makbuldür.
Almak için evlerdeki en küçük çocuklar saatler evvel kuyruğa girsin diye gönderilir.
Biraz sıksa iki üç sosyolojik tez çıkarabilir insan o derece önemlidir Ramazan pidesi.
- Çok araya girenler
- Avantacılar
- Kayrılanlar
- Kaynakçılar derken akademik karİyer yapar insan evladı.
Sırada bekleyen ufaklık eve gelene kadar sıcacık pidenin yarısını hüpletirse başına gelecekleri tahmin bile edemezsiniz.
Yumurtalı mı yumurtasız mı sorunsalı ise tamamen tüketicinin genleri ile ilgilidir. müdahale etmeye gelmez.
Lakin ustasına sorarsanız öyle yumurtaya filan gerek yoktur.
Ramazan pidesi bir de pahalı olur.
Dedik ya fırıncıların Ramazan kazığıdır diye, fırıncı Ramazanda kazandığı ile 12 ayın ununu satın alır çünkü
Fırıncılar Ramazanda,
Kasaplar da kurbanda Müslümanın kesesini şöyle bir yoklar
Etli pidecilerde, bazı pastanelerde yukarıda bahsedilen pideye benzemeyen ramazan pideleri de satılır.
Onları Ramazan pidesi kategorisine koymuyorum bile, sabaha kalmadan kayış olurlar.
Yılın tüm günlerinde neden üretilmediği konusu da sanırım ekonomistlerin işi olsa gerek.
Oysa ramazan pidesine olan talep tavan yaptığında arz sıkıntısı dolayısı ile marjinalleşen sokak çocuklarının iç geçirmeleri kayda değer bir gösterge oluşturmaz mı?
Yoksa makroekonomik dengeler mi sarsılıyor ?
Eski ramazan günlerinin sıcacık güzel kokulu adetlerinden birisi idi ramazan pidesi. iftardan az evvel fırının önünde sıra olunur, fırından daha yeni çıkmış pide kokusu arasında orucun son dakikaları geçirilirdi.
Eski ramazan günlerinin sıcacık güzel kokulu adetlerinden birisi idi ramazan pidesi. iftardan az evvel fırının önünde sıra olunur, fırından daha yeni çıkmış pide kokusu arasında orucun son dakikaları geçirilirdi.
Bir an önce iftar olsun da şu sıcacık pidenin ucunu bölelim diye.
Bazı bazı özel upuzun pideler alınırdı,
Özel misafirlere mahsus.
Sipariş verilirken ustaya seslenilirdi
Usta uzat biraz.
Tabi şimdilerde telaşlı hayatlarımız arasında pek böyle bir şey kalmadı.
Tabi şimdilerde telaşlı hayatlarımız arasında pek böyle bir şey kalmadı.
Artık o pide kuyruğunda beklemeye zamanımız da yok.
Pide kokusunun tadını çıkarmaya bile zamanımız yok, kaldı ki pidenin tadını çıkarma konusundan hiç bahsetmiyeceğim.
Hele ki dört kişilik bir aile ve bir yumurtalı pide alabilmiş iseniz,
Almak için fırın önünde oluşan uzun kuyruklar sırasında, yurdumun insanının sigara içememenin verdiği asabiyetle, uğruna sık sık kavga ettiği, güzide ramazan yiyeceği Ramazan pidesi
Artık soğuk da olsa bakkal ve marketlerden de alınır oldu
Dedik ya artı ne zaman müsait
Ne de para
Bu yıl Yumurtalı bol susamlı pide on lira
Eskilerin bir sözü vardır, alan almayan, yiyen yemeyen belli olsun diye, bu sene ramazan pidesinde alan alamayan, yiyen yiyemeyen belli olacak gibiKütahya da Fırıncılar ve Büfeciler Odası Başkanı Murat Duran'ın beyanına göre şehirde
- 400 gr sade pidenin 7 TL'den,
- 400 gr susamlı pidenin 8 TL'den,
- 400 gr yumurtalı-susamlı pide ise 10 TL'den satılacakmış.
Bu rakam, asgari ücretliler, ile Türkiye'den emekli olanlara siz pide yemeyin, seyir bakın anlamındadır.
Burada fırıncıları eleştirmiyorum, nihayetinde onlarda bir işletme, ürünlerine belli bir kar marjı koyarak satmaları gerek, yoksa batarlar.
Bilirsiniz Kütahya'da batan, iflas eden esnafın arkasından teneke çalarlar .
Kütahya Fırıncılar ve Büfeciler Odası Başkanı Murat Duran, yaptığı açıklamada, başta un olmak üzere tüm girdi maliyetlerinin arttığını ifade etti.
Duran,
Duran,
Yılbaşından bugüne yüzde yüzün üzerinde zamlarla karşılaştık.
- Un fiyatları, kasım ayından bu yana yüzde 140 oranın artış oldu.
- Akaryakıta yılbaşından bu yana yüzde 300,
- Elektriğe yüzde 80 zam,
- Doğalgaza yüzde 120 zam gledi.
- Maya fiyatları yüzde 120 arttı.
- Yağ ve susam fiyatları tavan yaptı.
- Genel olarak kaktığımız yüzde yüzün üzerinde bir artış oldu.
- Yumurtanın fiyatı da aşırı derecede arttı.
- Hamursuz 8 tl
Ramazan ayı şimdiden hayırlı olsun.
Herkese sağlıklı ,huzurlu ve mutlu Ramazanlar diliyorum
Oruç tutamayanın
Oruçlu olanlara
Oruçlu olanların da oruç tutamayanlara hoşgörü ile yaklaştığı
Israrlı davulcuların sinirli müminler tarafından dövülmediği
Bereket fışkıran bir Ramazan geçirmek dileği ile
Yorum Gönder