DEPREM TAKBİKATI NE KADAR İŞE YARAR - Kendime Yazılarım

DEPREM TAKBİKATI NE KADAR İŞE YARAR

Deprem-tatbikatı
Deprem-tatbikatı


Deprem tatbikatı ne kadar işe yarar, çök kapan tutun hareketi yarar sağlarmış, Gediz ve Gölcük depremini yaşayan biri olarak an ne düşünmüş ne yaşamıştım, daha doğrusu ne düşünememiştim

DEPREN ANINDA İLK AKLA GELEN NEDİR

Gediz'de deprem olmuştu, uyumaya çalışıyorduk ailede, birden bir gürültü ve yer sarsılmaya başladı, evimiz tek katlı ve ahşap idi.
İnsanın düşünme melekelerinin durduğu bir an, bilinçaltınız bedeninizi kontrol ediyor. Ve can havli ile dışarıya kaçma güdüsü içerisinde oluyorsunuz, depremin şiddeti sizi yerden yere vursa da.
Dedik ya tek katlı ve hemen dışarı çıkabilecek bir pozisyonda, dış kapıya üç metre mesafede insan iç güdüsü, hemen çık ve kaç diyor.
Aradan yıllar geçtikten sonra bu kez Gölcük depremine yine uykuda yakalandık ailece.
Lâkin bu kez bir apartmanın dördüncü katı, apartmandan dış kapıya kadar en az yüz basamak, en az yirmi otuz metre var yaklaşık.
Yattığınız yatakta. Buz gibi donra kaldık eşim ve ben, o ne uzun bir süre idi, sanki binayı tamamen yıkmadan durmayacak.
Yanı öylece döndük kaldık.
İç güdümüz o an diyordu ki, yapacak hiçbir şey yok, bir deprem en fazla bir dakika sürer ve sen bu bir dakikada dışarı çıkamazsın.

DEPREM TATBİKATI İŞE YARARMI

Şimdi bazıları diyor ki, deprem anında çök kapan, tutun.
Nasıl yapacaksınız ki, her şey hareket halinde sağa sola savrulurken, sahi nereye tutunacaksınız.
O An iradenizi iç güdüleriniz ele geçirmiş, yataktan kalkacaksınız yere çöküp kapanacak sağa sola çarpan nesneler tutunacaksınız, geçiriniz bir kalem.
Enkazın altından çıkamadıktan sonra çöküp kapanıp tutunmak neye yarar.
Hatay depreminde Çoğu kişi donarak öldü.
Donarak, hava soğuk donarak öldüler.

Diyorlar ki yaşam destek malzemeler hazırlayın, elinizin altında olsun, enkazın altında kalırsanız Hiç olmazsa onlarla idare edersiniz.
Deprem her şeyi bir tarafa savurmuş yaşam destek kitini boynunuzda mı taşıyacaksınız. Şaka gibi çünkü yaşam destek için aldığınız çanta bir tarafta siz bir tarafta olacaksınız.
Bu millete böyle Akıllar vereceğinize;
  • Sağlam binalar yapın.
  • Tarım arazilerini betonlaştırmayın.
  • Çürük çarık biraları af çıkarmayın.
Burada vatandaşın da suçu yok mu?
Elbette var.
Kimse Mimar değil mühendis değil, alacağı yapının ne derece sağlam olduğunu bilmesine imkân yok, bu konuda devlete güveniyor.
Lakin Tarım arazisinde, ovada, Sulak alanda yapılan bir inşaatların yıkılacağını depreme karşı zayıf olduğunu bilmiyor mu?
Bile bile buralardan neden ev alıyor.

Siz bu tür yerlerden ev almazsanız müteahhitlerde zaten oralara bina yapmaz

Sadece devlete ve müteahhitlere suç bulmak işin kolayına kaçmak, hepimiz Suçluyuz, Önce iğneyi kendimize, çuvaldızı başkalarına batıralım.
Sonuç olarak tatbikat falan çok da bir işe yaramaz.

Çünkü insan o an aklın mantığı ile değil içgüdüleriyle hareket eden bir canlıya dönüşüyor. 

Boynumuzda düdük yatacakmışız, olur her gece yatağa boynumuza asılı düdük ile girelim Şaka gibi.

Ahmet Atam

0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun