KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Tevrat'ta Amalek Olayı

Tevrat'ta Amalek Olayı, İsrailoğulları'nın Mısır'dan Çıkış'ından sonra, Amalekliler'in İsrailoğulları'na saldırdığı olaydır.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün askerlerine "Amalek" üzerinden bir anlamda katliam ve soykırım çağrısı yaptı, Netenyahu "Kutsal kitabımız diyor ki Amalek'in sana yaptıklarını hatırlamalısın. Şimdi git, Amaleklilere saldır, Onlara ait her şeyi tümüyle yok et, hiçbir şeyi esirgeme, Kadın erkek, çoluk çocuk, öküz, koyun, deve, eşek hepsini öldür." alıntısını yaptı.

Tevrat'a göre amalek olayı
 Tevrat'ta Amalek Olayı


İsrailoğulları ve Amalekliler Arasında Çatışmalar

Tevrat'ta Amalek olayı, İsrailoğulları'nın Mısır'dan Çıkış'ından sonra, Amalekliler'in İsrailoğulları'na saldırdığı olaydır. Bu olay, Tevrat'ın Çıkış, Sayılar ve Samuel kitaplarında anlatılmaktadır.

Çıkış kitabında, İsrailoğulları, Sina Çölü'nde ilerlerken, Amalekliler'in saldırısına uğrar. Amalekliler, İsrailoğulları'nın birçoğunu öldürür ve kadınlarla çocukları esir alır. Musa, bu olay üzerine Tanrı'ya dua eder ve Tanrı, Amalekliler'i cezalandırır.

Sayılar kitabında, İsrailoğulları, Kenan topraklarına girerken, Amalekliler'le tekrar savaşırlar. İsrailoğulları, bu savaşta Amalekliler'i yenilgiye uğratır.

Samuel kitabında, İsrailoğulları, Amalekliler'le başka bir savaşa girer. Bu savaşta, İsrailoğulları, Amalekliler'i tamamen yok eder.

Amalek olayı, Tevrat'ta önemli bir yer tutar. Bu olay, İsrailoğulları'nın Tanrı'nın koruması altında olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca, bu olay, İsrailoğulları'nın Amalekliler'e karşı bir nefret ve intikam duygusu geliştirmesine neden olur.

Tevrat'ta Amalek olayının yorumları çeşitlilik gösterir. Bazı yorumcular, bu olayın İsrailoğulları'nın Amalekliler'le olan düşmanlığının bir yansıması olduğunu söylerler. Diğer yorumcular ise, bu olayın Tanrı'nın adaletinin bir göstergesi olduğunu söylerler.

Amalek olayı, günümüzde de Yahudiler tarafından önemli bir olay olarak kabul edilmektedir. Bazı Yahudiler, Amalekliler'e karşı nefret ve intikam duygularını sürdürmektedirler. Diğer Yahudiler ise, bu olayın Tanrı'nın adaletinin bir göstergesi olduğunu ve Amalekliler'e karşı sevgi ve hoşgörü gösterilmesi gerektiğini savunmaktadırlar.

Amalek olayının Tevrat'taki metni aşağıdaki gibidir:

Çıkış 17:8-16

8 Amalekliler, İsrailoğulları'nın çölde yürüdüğünü duydular. İsrailoğulları susuz, yorgun ve bitkindiler. Amalekliler, İsrailoğulları'na saldırdılar ve onların arasından birçok kişiyi öldürdüler.

9 Musa, Harun'a, "Halka bir dağın üzerine çık" dedi, "Ben de elimde asa ile Tanrı'nın huzuruna çıkacağım. Amalekliler'e karşı savaşacağım ve sen elini kaldırdıkça Tanrı'nın eli benim elimde olacak."

10 Musa, Harun'un elini kaldırdı ve İsrailoğulları Amalekliler'i yendi.

11 Musa, gün batımına kadar elini kaldırdı. Böylece, Tanrı İsrailoğulları'na yardım etti ve Amalekliler'i bozguna uğrattı.

12 Musa, Tanrı'ya, "Amalekliler'e karşı RAB'bin öfkesi sonsuza dek sürsün" dedi, "Onlara karşı savaşan herkesi, RAB'bin öfkesi sonsuza dek yok etsin."

13 Musa, Harun'un asasını bir anıta dönüştürdü ve onu "Yahudilerin Tanrısı'nın asası" diye adlandırdı.

14 Amalekliler, İsrailoğulları'nın önünden yok edildi ve bir daha İsrailoğulları'na karşı savaşamadılar.

Sayılar 14:43-45

43 Amalekliler, İsrailoğulları'na saldırdılar ve onların arasından birçok kişiyi öldürdüler.

44 Musa, Yehova'ya dua etti: "Neden bu halkı kurtarmıyorsun? Neden bizi Mısır'dan çıkardın? Bizi bu çölde yok edecekler.

45 Amalekliler, bize karşı savaşıyorlar ve biz onları yenemiyoruz."

46 Yehova Musa'ya, "Korkma" dedi, "Amalekliler'e karşı savaşacağım. Onları yok edeceğim."

1 Samuel 15:2-3

2 Tanrı, Samuel'e, "Amalekliler'e karşı savaşmaya hazırlan" dedi, "Onları yok et, çünkü onlar sana yolda, Mısır'dan çıktığın zaman sana karşı savaştılar."

3 Samuel, İsrailoğulları'nı Amalekliler'e karşı savaşmaya

Netenyahu'nun bahsettiği amalek olayı nedir?


Tevrat'ta Amalek olayı, İsrailoğulları ile Amalek kavmi arasında yaşanan bir savaşı anlatır. Tevrat'a göre, Amalek kavmi, İsrailoğulları Mısır'dan çıkıp Sina çölüne geldiklerinde onlara saldırmış ve arka saftaki zayıf ve yorgun olanları öldürmüştür (Çıkış, 17/8-16; Tesniye, 25/17-19). 

Bu saldırı nedeniyle Tanrı, Amalek kavmini yok etmeyi emretmiş ve İsrailoğullarına onlara acımamalarını, kadın, erkek, çocuk, yaşlı ve hayvan dahil nefes alan her şeyi öldürmelerini söylemiştir (Tesniye, 7/16; 13/15; 20/16-18). 

Tevrat'ta Amalek kavmi, Tanrı'nın lanetlediği ve yok ettiği bir kavim olarak anlatılır. Amalek kavminin atası olan Amalek'in, Hz. İshak'ın torunu Elifaz'ın oğlu olduğu belirtilir (Tekvîn, 36/12; I. Tarihler, 1/36). Amalek kavminin anayurdu ise Edom ülkesi olarak gösterilir (Tekvîn, 36/16).


Tevrat'ta bahsettiği Amalek kavmi, Tevrat'a göre Hz. İshak'ın torunu Elifaz'ın oğlu Amalek'in soyundan gelen bir Sâmî topluluktur¹. 
Amalek kavminin anayurdu Edom ülkesi olup, daha sonra Sina yarımadası ve Kuzey Arabistan'ın tamamına yayılmışlardır¹. 

İslâm tarihçileri ise Amalek kavminin atası olan Amlâk'ı Hz. Nûh'un oğulları Sâm veya Hâm'a bağlamakta ve onları öz Arap kabul etmektedirler¹. 

Amalek kavmi, Tevrat'ta Tanrı'nın lanetlediği ve yok ettiği bir kavim olarak anlatılır¹. 
Kur'an'da ise Amalek kavminden doğrudan bahsedilmez, ancak bazı yorumcular onları Ad veya Semdu kavimleriyle ilişkilendirmektedirler².


Kaynaklar.

(1) AMÂLİKA - TDV İslâm Ansiklopedisi. https://islamansiklopedisi.org.tr/amalika.
(2) Ateistler, Kur'an-ı Kerim'de bulunan fakat Tevrat'ta bulunmayan Ad .... https://sorularlaislamiyet.com/ateistler-kuran-i-kerimde-bulunan-fakat-tevratta-bulunmayan-ad-semud-ve-arim-kavmi-ile-ilgili.
(3) Amalika Nedir? - Tarih Haberleri - Sabah. https://www.sabah.com.tr/sozluk/tarih/amalika-nedir.
Amalek olayı hakkında daha fazla bilgi için [TDV İslâm Ansiklopedisi](^1^), [Tevrat'ın ölüm ayetleri](^2^) ve [Amalika Nedir?](^3^) başlıklı web sayfalarına bakabilirsiniz.