KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Kur'an'ı Kerim ayetlerine göre Yahudiler

Bu yazı Kuranı kerimde Yahudiler ile ilgili ayetleri içeren bir makaledir

Kur'an'ı Kerim ayetlerine göre Yahudiler
Kur'an'ı Kerim ayetlerine göre Yahudiler

Kur'an'ı Kerim'de Yahudilik ile ilgili ayetler, farklı şekillerde yorumlanabilmektedir. Bazı yorumlara göre, Kur'an Yahudileri genel olarak olumlu bir şekilde tanımlarken bazı ayetlerde Yahudilerin bir takım olumsuz davranışlarından da söz edilmektedir. Örneğin, Kur'an Yahudilerin Tevrat'ı tahrif ettikleri, Hz. Muhammed'i ve İslam'ı inkâr ettikleri, Allah'a karşı isyan ettikleri ve haksızlık yaptıkları gibi suçlamalarda bulunmaktadır.

Kur'an'da Yahudilik ile ilgili bazı önemli ayetler şunlardır:

  • Maide Suresi 44: Kendilerini Allah’a vermiş olan peygamberlerin ve -Allah’ın kitabını korumaları kendilerinden istendiği için- rablerine teslim olmuş Zahidlerin, bilginlerin Yahudiler arasında kendisiyle hükmettikleri, içinde hidayet ve nur bulunan Tevrat’ı elbette biz indirdik. Hepsi onun (hak olduğunun) şahitleri idi. O halde insanlardan korkmayın, benden korkun da ayetlerimi az bir bedel karşılığında satmayın. Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar kâfirlerin ta kendileridir.
  • Hac Suresi 17: "Mümin olanlar, Yahudi olanlar, sabiler, Hristiyanlar, Mecusiler ve müşrik olanlara gelince, muhakkak ki Allah, bunlar arasında kıyamet gününde (ayrı ayrı) hükmünü verir. Çünkü Allah her şeyi hakkıyla bilendir."
  • Bakara Suresi 120: "Sen onların dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hristiyanlar da senden asla memnun kalmayacaklardır. De ki: “Asıl doğru yol ancak Allah’ın yoludur.” Eğer sana gelen ilimden sonra onların arzularına uyarsan, bilesin ki artık Allah sana ne dost ne de yardımcı olacaktır. "
  • Nisa Suresi 160: "Yahudilerin zulmü sebebiyle, bir de pek çok kimseyi Allah yolundan engellemeleri, kendilerine yasaklandığı halde faizi almaları ve haksızlıkla insanların mallarını yemeleri yüzünden önceden helâl kılınan temiz ve iyi şeyleri onlara haram kıldık ve içlerinden inkâra sapanlara acı bir azap hazırladık. "
  • Maide Suresi 13: "Ahitlerini bozdukları için onları lânetledik ve kalplerini katılaştırdık. Onlar kelimelerin yerlerini değiştiriyorlar. Kendilerine bildirilenlerden (Tevrat) önemli bir kısmını da unuttular. İçlerinden pek azı hariç olmak üzere onlardan daima bir hainlik görürsün. Sen yine de onları affet, hoş gör. Çünkü Allah iyilik edenleri sever."

Kur'an'da Yahudiler genel olarak "Beni İsrail" (İsrailoğulları) olarak adlandırılmaktadır. Bu isim, Hz. Yakub'un on iki oğlundan biri olan İsrail'den gelmektedir. Kur'an Yahudilerin bazı olumsuz davranışlarından da söz etmektedir. 

Örneğin, Kur'an Yahudilerin Tevrat'ı tahrif ettikleri, Hz. Muhammed'i ve İslam'ı inkâr ettikleri, Allah'a karşı isyan ettikleri ve haksızlık yaptıkları gibi suçlamalarda bulunmaktadır.

Kur'an'ın Yahudiler hakkındaki görüşleri, farklı yorumlara açıktır. Bazı yorumlara göre, Kur'an Yahudileri genel olarak olumlu bir şekilde tanımlamaktadır. Ancak, diğer yorumlara göre, Kur'an Yahudileri eleştirel bir şekilde ele almaktadır.

Kur'an'ı Kerim'de Yahudilik ile ilgili ayetler, Yahudilerin tarihsel gelişimine, kutsal kitaplarına ve inançlarına dair bilgiler içermektedir. Kur'an'da Yahudiler, "Beni İsrail" veya "Yahudiler" olarak adlandırılmaktadır.

Yahudilerin tarihsel gelişimine dair ayetler

Kur'an'da Yahudilerin tarihsel gelişimine dair ayetler, İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışından başlayarak, Hz. Musa'nın peygamberliği, Hz. İsa'nın doğumu ve Yahudilerin Hz. Muhammed'i reddetmesi gibi konuları kapsamaktadır.

Yahudilerin kutsal kitaplarına dair ayetler

Kur'an'da Yahudilerin kutsal kitaplarına dair ayetler, Tevrat'ın Allah tarafından indirildiğini ve Yahudilerin bu kitabı tahrif ettiğini belirtmektedir.

Yahudilerin inançlarına dair ayetler

Kur'an'da Yahudilerin inançlarına dair ayetler, Yahudilerin Allah'ın tek olduğuna inandıklarını, ancak bazı konularda sapıttıklarını belirtmektedir.

Kur'an'da Yahudilerin nasıl tanımlandığı

Kur'an'da Yahudiler, genellikle "Beni İsrail" olarak tanımlanmaktadır. Ancak, bazı ayetlerde Yahudilerin, Allah'ın emirlerine karşı geldikleri ve kitaplarını tahrif ettikleri için eleştirildiği de görülmektedir.

Örnek ayetler

  • Yahudilerin tarihsel gelişimine dair ayetler
    • "Onlar, “Yahudi veya Hristiyan olun ki doğru yolu bulasınız” dediler. Sen de şöyle de: “Hayır! Biz, Hanîf olan İbrâhim’in dinine uyarız. O, müşriklerden değildi " (Bakara Suresi, 135)
    • "İsrailoğulları'na, 'Allah'tan başkasına ibadet etmeyin, ana babanıza iyilik edin, yakınlarınızı gözetin, yetimleri koruyun, yoksulları giyindirin, namazı kılın, zekâtı verin' diye yazdık. Sonra pek azı müstesna, onlardan çoğu yüz çevirdi. Allah, zalimlere karşı çok çetin ceza verir." (Bakara Suresi, 83)
  • Yahudilerin kutsal kitaplarına dair ayetler
    • "Allah’ı bırakıp da din âlimlerini, rahiplerini, özellikle Meryem oğlu Mesih'i rab edindiler. Oysa tek bir Tanrı’ya kulluk etmekle emrolunmuşlardı. O’ndan başka tanrı yoktur; O yüceler yücesidir, onların yakıştırdıkları eş ve ortaklardan bütünüyle uzaktır." (Tevbe Suresi, 31)
    • "Kendilerini Allah’a vermiş olan peygamberlerin ve -Allah’ın kitabını korumaları kendilerinden istendiği için- rablerine teslim olmuş Zahidlerin, bilginlerin Yahudiler arasında kendisiyle hükmettikleri, içinde hidayet ve nur bulunan Tevrat’ı elbette biz indirdik. Hepsi onun (hak olduğunun) şahitleri idi. O halde insanlardan korkmayın, benden korkun da ayetlerimi az bir bedel karşılığında satmayın. Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar kâfirlerin ta kendileridir. " (Maide Suresi, 44)
  • Yahudilerin inançlarına dair ayetler
    • "Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimetimi hatırlayın, bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki ben de size vaat ettiklerimi vereyim. Asıl bana itaatsizlikten sakının." (Bakara Suresi, 40)
    • "Elleriyle kitap yazıp sonra onu az bir bedel karşılığında satmak için, “Bu Allah’ın katındandır” diyenlere yazıklar olsun! Elleriyle yazdıkları yüzünden vay haline onların! Ve yapıp ettikleri yüzünden vay haline onların!" (Bakara Suresi, 79)

Kur'an-ı Kerim'de Yahudilik ile ilgili ayetler, Yahudilerin geçmişte ve günümüzde sergiledikleri davranışlara göre farklı şekillerde değerlendirilmiştir. Bazı ayetlerde Yahudiler olumlu bir şekilde tanımlanırken, bazı ayetlerde ise olumsuz bir şekilde tanımlanmıştır.

Olumlu tanımlar

Kur'an-ı Kerim'de Yahudiler, Allah'ın seçkin bir kavmi olarak tanımlanmıştır. Örneğin, Maide Suresi 21. ayette şöyle buyurulur:

Ey kavmim! Allah’ın sizin için (vatan olarak) yazdığı kutsal topraklara girin, sakın geri dönmeyin, sonra kaybedenler siz olursunuz

Ayrıca, Yahudiler, Allah'ın kendilerine verdiği Tevrat'ı korumakla ve ona uymakla görevlendirilmiştir. Örneğin, Nisa Suresi 44. ayette şöyle buyurulur:

Kendilerine kitaptan nasip verilenleri görmüyor musun? Sapkınlığı satın alıyorlar ve sizin de yoldan çıkmanızı istiyorlar.

Olumsuz tanımlar

Kur'an-ı Kerim'de Yahudiler, Allah'ın emirlerine karşı geldikleri ve Tevrat'ı tahrif ettikleri için eleştirilmiştir. Örneğin, Maide Suresi 41. ayette şöyle buyurulur:

Ey peygamber! Kalpleri inanmadığı halde ağızlarıyla “iman ettik” diyenlerden ve Yahudilerden küfürde yarışanlar seni üzmesin. Onlar hep yalana kulak verirler, sana gelmeyen başka bir kesimi dinler dururlar; kelimeleri konulduğu anlamlarından kaydırıp değiştirirler. “Eğer size şu verilirse hemen alın, eğer o verilmezse uzak durun” derler. Allah bir kimseyi fitneye düşürmek isterse elbette Allah’ın iradesine karşı senin elinden hiçbir şey gelmez. İşte onlar Allah’ın, kalplerini temizlemek istemediği kimselerdir. Onların dünyadaki hakkı büyük bir rezilliktir. Ahirette de onlar için büyük bir azap vardır

Ayrıca, Yahudiler, İsa Peygamber'i öldürmeye teşebbüs ettikleri için de eleştirilmiştir. Örneğin, Nisa Suresi 157. ayette şöyle buyurulur.

Allah elçisi Meryem oğlu İsa Mesih'i öldürdük” demeleri yüzünden... Hâlbuki onu ne öldürdüler ne de çarmıha gerdiler; (başkası ona benzer kılındığı için) şüphe içine düşürüldüler. Onun hakkında ihtilâfa düşenler bu konuda tam bir kararsızlık içindedirler. Bu hususta zanna uyma dışında hiçbir bilgileri yoktur ve kesin olarak onu öldürmemişlerdir.

Sonuç olarak, Kur'an-ı Kerim'de Yahudiler hem olumlu hem de olumsuz bir şekilde tanımlanmıştı, ancak aynı zamanda Allah'ın emirlerine karşı geldikleri ve Tevrat'ı tahrif ettikleri için de eleştirilmiştir.

Sonuç

Kur'an'da Yahudiler hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle ele alınmıştır, onlara birçok nimet verildiği belirtilmektedir. Ancak, bazı Yahudilerin Allah'ın emirlerine karşı geldikleri ve kitaplarını tahrif ettikleri için eleştirildiği de görülmektedir.

Kur'an'ın Yahudilere yönelik eleştirileri, genellikle onların tarihsel davranışlarına ve inançlarına yöneliktir. Kur'an, Yahudilerin Allah'ın emirlerine karşı geldikleri, peygamberlerini öldürdükleri ve kitaplarını tahrif ettikleri için eleştirir. 

Ancak, Kur'an'ın Yahudileri genel olarak hedef aldığı veya onları bir grup olarak suçladığı söylenemez.

Kaynak:

Kur'an-ı Kerim- Diyanet İşleri Başkanlığı