-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Derinkuyu Yeraltı Şehri: Kapadokya'nın Gizemli Yeraltı Şehri


Kapadokya bölgesinde Derinkuyu Yeraltı Şehri kimler tarafından kuruldu, kurulma amacı ne idi,  tarihi geçmişi nedir

Derinkuyu Yeraltı Şehri: Kapadokya'nın Gizemli Dünyası

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde bulunan, Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçan ilk Hıristiyanlar tarafından inşa edilmiş bir yeraltı şehridir.

Şehir, 18 katlıdır ve toplam uzunluğu 8 kilometreyi bulmaktadır, şehrin içinde yaşam alanları, depo alanları, kiliseler, şarap imalathaneleri, okul ve hastane gibi bölümler bulunmaktadır. Şehrin havalandırma bacaları ve su kuyuları sayesinde, sakinleri uzun süre dışarı çıkmadan burada yaşayabilirlerdi.

Kapadokya, Türkiye'nin en ilginç ve güzel bölgelerinden biridir, burada doğal güzelliklerin yanı sıra, insan eliyle yapılmış muhteşem eserler de bulunmaktadır, bunlardan en önemlisi, dünyanın en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu'dur.

Yeraltı şehri Derinkuyu ne zaman keşfedildi

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir'in aynı adlı ilçesinde, kayalara oyulmuş bir yeraltı şehridir. 1963 yılında evine tadilat yaptırmak isteyen bir köylü tarafından tesadüfen keşfedilmiş, 1965 yılında ziyarete açılmıştır. Bugün 8 katlı olarak gezilebilen şehir, aslında 18 katlıdır ve yaklaşık 20 bin kişiye ev sahipliği yapabilecek kapasitededir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin tarihi

Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Tarihi M.Ö. 7-8 yüzyıla kadar giden bu yeraltı şehirlerinin ilk önceleri felaketlerden, vahşi hayvanlardan korunmak için **Hititler** tarafından yapıldığı biliniyor. Hititler burayı terk edince yer altı şehri asırlarca boş kalmıştır.

Yeraltı şehrinin ikinci dönemi ise **Bizans** dönemidir. Bizanslılar, Arap akınlarına karşı savunma amacıyla yeraltı şehirlerini genişletmiş ve geliştirmişlerdir. Derinkuyu Yeraltı Şehri'nde Bizans dönemine ait kiliseler, şarap mahzenleri, okullar, mutfaklar, depolar ve havalandırma bacaları bulunmaktadır. Ayrıca yeraltı şehrinde bir de Aya Maryeros Yeraltı Manastırı vardır ki, bu manastırın dünyada akıl hastanesi olarak kullanılan ilk yer olduğu söylenmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin son kullanıcıları ise **Selçuklular** ve **Osmanlılar** olmuştur. Selçuklular döneminde Moğol istilasından kaçan halk burada barınmıştır. Osmanlı döneminde ise Rumlar ve Ermeniler arasında yaşanan çatışmalarda yeraltı şehri sığınak olarak kullanılmıştır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya'nın gizli hazinelerinden biridir. Burayı ziyaret edenler, binlerce yıl önce yaşamış insanların nasıl hayatta kaldıklarını, nasıl inançlarını koruduklarını ve nasıl bir medeniyet kurduklarını görebilirler. Derinkuyu Yeraltı Şehri'ni görmek için Kapadokya'ya yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Kaynaklar:

: https://enpopulersorular.com/library/lecture/read/124414-yeralti-sehri-kapadokya-kimler-yasamis
: https://www.fibhaber.com/derinkuyu-yeralti-sehrini-kimler-neden-insa-etti-iste-cevabi
: https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/kapadokyanin-yeralti-sehirleri,HZDxdrrGkUy6OeeAtcNMTA
: https://tr.wikipedia.org/wiki
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun