KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Türkiye'de Yaz Saati Uygulaması: Ekonomi mi, Siyaset mi?

Türkiye'de yaz saati uygulamasının devam ettirilmesinin ekonomik ve siyasal nedenleri hakkında bilgi veren makale.

Türkiye'de Yaz Saati Uygulaması: Ekonomi mi, Siyaset mi?
 Türkiye'de Yaz Saati Uygulaması: Ekonomi mi, Siyaset mi?

Türkiye'de Yaz Saati Uygulaması: Ekonomi mi, Siyaset mi? Türkiye'de yaz saati uygulamasının devam ettirilmesinin nedenleri hakkında bilgi içeren makale. Ekonomik ve siyasal nedenlerin yanı sıra, halk tarafından alınan tepkiler de ele alınmaktadır.

Yaz saati uygulaması fayda mı zarar mı

Türkiye'de yaz saati uygulamasının devam ettirilmesinin iki temel nedeni olduğu düşünülmektedir:

Birincisi, ekonomik nedenlerdir. Yaz saati uygulamasının, gün ışığından daha fazla yararlanılmasını sağlayarak enerji tasarrufu sağladığı ve bu sayede ekonomik kazanç sağladığı iddia edilmektedir. 

İkincisi, siyasal nedenlerdir. Türkiye'nin, Orta Doğu'da yer alan ve Müslüman nüfusun yoğun olduğu bir ülke olması nedeniyle, Mekke şehri ile aynı zaman diliminde bulunmanın önemli bir siyasal mesaj verdiği düşünülmektedir.

Türkiye'de Yaz Saati Uygulaması: Ekonomik Kazanç mı, Siyasal Güç mü?

Ekonomik nedenler açısından bakıldığında, yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağladığına dair bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur, ancak, bu tasarrufun ne kadar olduğu konusunda farklı görüşler vardır, bazı çalışmalar, yaz saati uygulamasının enerji tasarrufunu %2 ila %5 arasında artırdığını göstermektedir, diğer çalışmalar ise, yaz saati uygulamasının enerji tasarrufunu %1'in altında tuttuğunu göstermektedir.

Siyasal nedenler açısından bakıldığında, Türkiye'nin Mekke şehri ile aynı zaman diliminde bulunmanın, Türkiye'nin İslam dünyasındaki konumunu güçlendirdiği düşünülmektedir. Bu görüşe göre, Türkiye'nin, Müslüman ülkelerle ortak bir zaman diliminde bulunması, Türkiye'nin bu ülkelerle olan ilişkilerini güçlendirir ve Türkiye'nin İslam dünyasındaki liderliğini güçlendirir.

Türkiye'de Yaz Saati Uygulaması Neden Kaldırılmıyor?

Türkiye'de yaz saati uygulamasının devam ettirilmesinin hangi nedenden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemektedir, ancak, bu kararın hem ekonomik hem de siyasal nedenlerden kaynaklanmış olabileceği düşünülmektedir.

Türkiye'de yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi, halk tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmaktadır, halkın büyük çoğunluğu, yaz saati uygulamasının uyku düzenini bozduğunu ve günlük hayatını olumsuz etkilediğini belirtmektedir, bu nedenle, yaz saati uygulamasının kaldırılması için çeşitli kampanyalar düzenlenmekte olup mevcut iktidar tarafından göz ardı edilnmektedir.Türkiye'de yaz saati uygulamasının kaldırılıp kaldırılmayacağı, gelecekte yapılacak seçimlerde iktidar partisinin alacağı tavra göre şekillebecektir.

Sonuç olarak, Yaz ssati uygulaması ekonomik tasarruftan ziyade, mekke şehri ile aynı saat diliminde bulunmanın tercih edilmesinden kaynaklanıyor gibi,

Kısa sürede yaz saatinden gönüleceğini kimse beklemesin, hele ki AKP iktidarda olduğu müddetçe.

Ahmet ATAM