Alkolün ne kadarı trafikte zararlıdır |
Trafikte alkolün zararlı olduğu miktar nedir? Trafik kontrollerinde alkol testinden kaçınmak amacıyla ağıza alınan karanfil şekeri veya sakızın bir yararı var mıdır?
Trafikte ne kadar alkol zararlıdır?
Alkol tükettiğimizde veya keskin kokulu yiyecekler yediğimizde nefesimiz kötü kokabilir. Ağzımızı yıkamak, dişlerimizi fırçalamak, şeker yemek ya da sakız çiğnemek bile bu kokuyu tamamen ortadan kaldırmaya yetmez. Bu kokuların kaynağı ağza veya boğaza bulaşan alkol ya da ağızda kalan yiyecek parçacıkları değildir. Ayrıca bu kokular mideden de kaynaklanmaz, çünkü yemek borusunun sonu kapalıdır; alkol ve kokulu yiyeceklerin molekülleri mideden geçip kana karışır, akciğerlere ulaşır ve nefes alıp vermeyle dışarıya salınır.
Türkiye'de trafikte motorlu taşıt kullanırken alınabilecek maksimum alkol sınırı:
Trafikte alkolün zararlı olduğu miktarın kesin bir cevabı yoktur çünkü alkolün etkisi, içilen miktar, kişinin kilosu, cinsiyeti, metabolizma hızı ve yemek yeme durumu gibi faktörlere göre değişir. Türkiye'de trafikte araç kullanırken izin verilen maksimum alkol limiti genellikle 0,50 promildir. Bu, bir litre kanda yarım gram alkol olduğu anlamına gelir ve 0,50 promil üzerinde alkol alan kişilerin araç kullanması yasaktır.
0,50 promil alkol, kaç şişe biraya, kaç bardak Rakı'ya eşdeğerdir?
0,50 promil alkol, 1 kadeh rakı, 2 bardak biraya eşdeğerdir.
Biranın alkol oranı %5, rakı ise %45'tir.
Bu yüzden, bir kadeh rakı içindeki alkol miktarı, bir litre biradaki alkolün yaklaşık beş katıdır. 0,50 promil alkol, bir litre kandaki 0,50-gram alkol anlamına gelir ve bu da bir kadeh rakıdaki alkol ile eşdeğerdir. Ancak, alkolün kandaki yoğunluğu kişinin vücut ağırlığına, cinsiyetine, yaşına ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple, 0,50 promil alkol seviyesinin herkes üzerinde aynı etkiyi yaratması beklenemez.
Alkolün trafikteki etkileri son derece ciddi olup, sürücünün dikkatini, algılamasını, tepki süresini, karar verme becerisini, hız ve mesafe tahminini, denge ve koordinasyonunu olumsuz etkiler. Alkol ayrıca sürücünün özgüvenini artırarak, agresifleşmesine ve kuralları ihlal etmesine yol açar. Bu durumlar trafik kazalarının meydana gelmesinde önemli bir faktördür. Araştırmalar, trafik kazalarının yaklaşık %30-40'ının alkole bağlı olduğunu göstermektedir. Alkollü araç kullanımı, sürücünün kendi hayatını ve diğer yol kullanıcılarının hayatlarını riske atmaktadır.
2024 yılında uygulanan trafik cezaları:
- İlk kez alkol alarak araç kullanma cezası 6.440 TL
- İkinci kez alkol alarak araç kullanma cezası 8.075 TL
- Üçüncü kez alkol alarak araç kullanma cezası 12.978 TL
- Ehliyetsiz araç kullanma cezası 12.978 TL
- Drift yapma cezası 32.234 TL
- Uyuşturucu etkisinde araç kullanma cezası 33.240 TL
- Alkol veya uyuşturucu testini reddetme cezası 18.453 TL
- Emniyet şeridini ihlal etme cezası 6.440 TL
- Şerit izleme veya değiştirme kurallarına uymama cezası 1.507 TL
- Yasak yerde sollama yapma cezası 1.507 TL
- Hız sınırını %10-30 oranında aşma cezası 1.507 TL
- Hız sınırını %30-%50 oranında aşma cezası 3.136 TL
- Hız sınırını %50'den fazla aşma cezası 6.440 TL
Kaynak:
(1) Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Ceza Miktarları - EnCazip. https://bing.com/search?q=Alkol%c3%bcn+ne+kadar%c4%b1+trafikte+zararl%c4%b1d%c4%b1r%3f.
(2) Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Ceza Miktarları - EnCazip. https://www.encazip.com/bilgi/trafik/alkol-siniri.
(1) Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Ceza Miktarları - EnCazip. https://bing.com/search?q=Alkol%c3%bcn+ne+kadar%c4%b1+trafikte+zararl%c4%b1d%c4%b1r%3f.
(2) Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Ceza Miktarları - EnCazip. https://www.encazip.com/bilgi/trafik/alkol-siniri.
Yorum Gönder