Toplumdaki Çürüme: Tabandan mı tavandan mı

Toplumdaki Çürüme: Tabandan mı tavandan mı

Toplumsal çürüme:

Yönetici Sınıfının Kendi Kusurunu Görmeme Eğilimi ve Toplumdaki Çürüme, Türkiye'deki toplumsal çürüme tabandan mı kaynaklanıyor, tavandan mı? Elbette, toplumdaki çürüme konusu oldukça önemlidir ve Türkiye'deki yönetici sınıfının kendi kusurlarını görmeme eğilimi de bu çürümeyi daha da derinleştiriyor.

Toplumlar, yöneticileri tarafından şekillenir ve yöneticilerin davranışları, toplumun genel sağlığı ve refahı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Ancak, yönetici sınıfının kendi kusurlarını görmeme eğilimi, toplumdaki çürümeyi daha da artırır.

Bu konuda birçok faktör rol oynar.
İşte bazı düşünce noktaları:

1. **Sorumluluk Algısı**


Sokaklar bir bakın hemen herkes burnundan soluyor, Yöneticilerin sorumluluk algısı, toplumun genel sağlığına doğrudan etki eder. Eğer yöneticiler kendi hatalarını kabul etmek yerine başkalarını suçlamaya eğilimliyse, bu toplumdaki güveni zedeler ve çürümeye yol açar.

2. **İdarenin Sorumluluğu**


Tarihinin en büyük felaketini yaşayan bir ülkede kimse sorumluluğu üstüne almıyor, sorumlu yok, lakin, Türk hukukunda idarenin sorumluluğu anayasal temelde ilk kez 1961 Anayasası’nda verilmiştir. lakin Anayasayı takan yok.
Bu sorumluluk, hizmet kusuru kavramıyla ilişkilidir.
Yani idare, vatandaşlara karşı verdiği hizmetlerde kusur işlerse, bu sorumluluğu altında kabul edilir.
Yöneticilerin ve idarecilerin sorumlulukları, yönettikleri kurumun türüne ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak her yöneticilik sorumluluk da taşır.  

3. **Toplumsal Adalet**


Bakıyorsunuz her menfi olayda bir günah keçisi ihdas edilip, kurban ediliyor, Yönetici sınıfının kendi kusurlarını görmeme eğilimi, toplumsal adaleti zedeliyor. Adalet duygusu olmayan bir toplumda ise toplumsal çürüme kaçınılmazdır.
Yöneticiler, toplumda önemli bir rol oynadıkları için toplumsal adaleti gözetmek konusunda da büyük bir sorumluluk taşımaları gerekir.

4. **Hesap Verebilirlik**


Yıllardır sayıştay dosyaları meclis denetimine açılmıyor, anayasal suçtur, Yöneticilerin ve kurumların  harcamaları işleyişleri ve kararları halka açık olmalıdır.
Hesap verebilirlik eksikliği, yönetici sınıfının kendi kusurlarını gizleme nedeniyle yapılmamaktadır düşüncesi toplumun bir kesiminde benim hırsızım iyidir algısına neden olmaktadır..
Toplumsal çürümede, yöneticilerin topluma hesap vermemesi önemli bir rol oynar ve çeşitli olumsuz etkilere yol açar.

Yazıda kısaca dört maddede belirttiğim sorumluluk algısı, İdarenin sorumluluğu, Toplumsal adalet, ve hesap verebilir bir siyasi yönetim anlayışına sahip olacak olan yöneticiler, tavandan çürümeyi durdurabilir,
Hatta tersine çevirebilir.
Siyasetçi ve yöneticiler halka örnek olması geren kişilerdir.

Genel kanı şudur.
Toplumsal çürüme tabandan başlar.
Ben tersini iddia ediyorum.
Toplumsal çürüme tavandadır.

 Ne demiş atalarımız, İmam osurursa, cemaat sıçar.

Ahmet ATAM
 

0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun