KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Tuvalet kağıdı neden pahalı

Tuvalet kağıdı neden pahalı? kağıt fabrikalarının özelleştirilmesinin ve kapatılmasının bu pahalılıkta etkisi var mıdır?

 

Tuvalet kağıdı neden pahalı? Tuvalet kağıdının pahalı olmasının altında yatan sebepler nelerdir? kağıt fabrikalarının kapatılmasının bu pahalılıkta etkisi var mıdır?

Türk insanının emeğiyle kurulan ve SEKA tarafından inşa edilen üç kağıt fabrikasının sonu, bugün gazete ve kitapların basılamaz duruma gelmesi, kâğıt ve hatta tuvalet kağıdı fiyatlarının inanılmaz artışıyla gözler önüne seriliyor.

Bir Ülke Nasıl Batırılır Seka kağıt fabrikası nasıl batırıldı?


SEKA kağıt fabrikaları, 1936'da Türkiye'de kağıt endüstrisine yatırım ve planlama yapmak amacıyla kuruldu ve 1998'de özelleştirilerek anonim şirkete dönüştürüldü. 
2005'te Sümer Holding ile birleşerek faaliyetlerine son verildi. 
SEKA tarafından kurulan İzmit, Giresun Aksu ve Balıkesir kağıt fabrikalarının durumu, günümüzde gazete ve kitap basımının zorlaştığı krizin sebeplerini açıkça göstermektedir.

Bir Ülke Nasıl Batırılır Seka İzmir fabrikası 

 
  • 14 Ağustos 1934 İzmit Kâğıt Fabrikası’nın temeli atıldı.
  • 18 Nisan 1936 Cumhuriyet Döneminin ilk kâğıdı üretildi.
  • 06 Kasım 1936 İzmit Kâğıt Fabrikası’nın açılışı yapıldı.
  • 10 Mart 2005 SEKA, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredildi.
  • 19 Kasım 2006 SEKAPARK açıldı.
  • 18 Nisan 2015 Kocaeli Bilim Merkezi açıldı.
  • 06 Kasım 2016 SEKA Kâğıt Müzesi açıldı.

Bir Ülke Nasıl Batırılır Balıkesir fabrikası yandaşa verildi.


  • 1981 yılında Balıkesir’de bir fabrika daha inşa edildi.
  • Toplam maliyeti 198 milyon dolardı.
  • SEKA kâğıt fabrikaları 1998 yılında özelleştirme kapsamına alındı, ve anonim şirkete dönüştürüldü.
  • 198 milyon dolara mal olan Balıkesir fabrikası 2003 yılında Albayraklara satıldı, üstelik yalnızca 1,1 milyon dolara.
  • Danıştay bu karara itiraz etti ve bu rakama özelleştirilemeyeceğini söyledi.
  • Karar tam 5 defa iptal edildi.
  • Albayraklar ise fabrikayı iade etmedi.
  • 9 yıl sonunda yapılan bir yasal düzenlemeyle karar Bakanlar Kurulu’na bırakıldı.
  • Bakanlar Kurulu fabrikayı Albayraklara verdi.
  • Bu kararın ardından fabrikalar kapatıldı.
  • 2018 yılında tekrar açılacağı söylense de henüz böyle bir şey gerçekleşmedi.
  • Balıkesir SEKA fabrikasıyla ilgili 10 yıllık kıyak sürecinin işleyişi şu şekilde gerçekleşti:
  • Albayrak Turizm tarafından alınan işletmeni özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayı ile devir sözleşmesi 10.6.2003 tarihinde imzalandı.
  • 287 personelin sözleşmesi Albayrak Turizm tarafından fes edildi.

Selüloz-İş Sendikası, Bursa 2. İdare Mahkemesi'ne ihalenin iptali için açtığı davayı 15.10.2003 tarihinde kazandı. 
Ancak, iptal kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu'na ve Albayraklara bir yıl sonra tebliğ edilebildi. Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin 2003 tarihli yürütmeyi durdurma ve iptal kararı, aynı yıl Bölge İdare Mahkemesi tarafından Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun itirazına karşı onaylandı.

Danıştay 13. Dairesi, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında satış işleminin iptaline yönelik kararlar aldı. İptal kararlarının uygulanması amacıyla, işletmenin Albayraklar'dan alınıp Sümer Holding'e iade edilmesi için Bigadiç Asliye Hukuk Mahkemesi ve Balıkesir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 11.2.2005 tarihinde iki ayrı dava açıldı. 

Bu davalardan yedi yıl sonra, AKP hükümeti 26.4.2013 tarihinde 6300 sayılı Kanun'u çıkararak, özelleştirme ile ilgili yargı kararlarının uygulanıp uygulanmaması konusunda yetkiyi Bakanlar Kurulu'na verdi. 

Albayraklar ise, 22 Ağustos 2012 tarihinde gecikme faiziyle birlikte toplam 794 bin 318 dolar ödeyerek, son taksiti dokuz yıl sonra ödemiş oldu.

Bir Ülke Nasıl Batırılır Giresun Seka Toki oldu


Giresun SEKA Fabrikası, Türkiye'nin üretim ekonomisinden beton ekonomisine geçişinin en belirgin örneklerinden biridir. Necmettin Erbakan'ın damadı Mehmet Altınöz'ün yönetim kurulu üyesi olduğu Ankara merkezli Milda Kâğıt Sanayi Tic. A.Ş., 2003 yılında özelleştirme sürecinde Giresun SEKA Aksu Kâğıt Fabrikası'nı devletten 3,5 milyon dolara (yaklaşık 5 milyon TL) satın aldı. 

Beş yıl çalıştırma zorunluluğu olmasına rağmen, şirket kısa bir süre üretim yaptıktan sonra TEDAŞ, SSK, Maliye, Belediye, Vergi Dairesi ve işçilere toplamda 40 milyon lira borçlanarak fabrikayı kapattı.
 
Özelleştirme İdaresi, sözleşme şartlarına uyulmamasına rağmen fabrikayı geri almak yerine olaya müdahale etmedi. 2010 yılında, Milda adlı firma, 5 milyon lira ödeyerek satın aldığı Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikası'nın makinelerini 11 milyon lira karşılığında bir hurda tüccarına sattı. 
 
 2013 yılında, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Giresun İl Özel İdaresi SEKA Kağıt Fabrikası'nın 684 dönümlük arazisini 68 milyon liraya Milda'dan satın aldı. Daha sonra arazi, projeler için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) devredildi. Özelleştirme ihalesiyle Milda, 5 milyon liraya aldığı Giresun SEKA Aksu Kağıt Fabrikası'ndan toplam 79 milyon lira gelir elde etti. 

Elde edilen gelirin bir kısmı, kurum ve kişilere olan borçların ödenmesinde kullanıldı. Milda, fabrikanın makinelerini 11 milyon liraya, araziyi ise 68 milyon liraya sattı.

Yıkılan fabrikanın yerine, TOKİ tarafından 2015 yılında 1500 konut kapasiteli Aksu Konutları projesi gerçekleştirildi. Bir zamanlar Türkiye'nin kağıt ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan bu fabrika alanı, konut projelerinden birine dönüştürüldü. 

SONUÇ

Devletten beş milyon liraya al, Altmış sekiz milyona devlete sat, On bir milyona hurdacıya ver,
Ballı börek bu işte.

Tuvalet kağıdı neden pahalı, kendi fabrikalarının üç otuza satar, fabrikalarını haraç mezat satarsan,  yerine TOKİ yaparsan kıçını silecek tuvale kağıdına fahiş fiyat ödersin.