-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

1.Kosova savaşı

1.Kosova savaşı
1.Kosova savaşı

1.Kosova savaşı ne zaman oldu, Kosova savaşının nedenleri neydi, Kosova savaşı nasıl cereyan etti, sonuçları ne oldu.

Kosova Savaşı ve Sultan Murat'ın şehadeti:


Sultan I. Murat, Osmanlı İmparatorluğu'nun üçüncü hükümdarı olup, Balkanlar'da fetihler gerçekleştiren ilk sultandır. Babası Orhan Gazi ve annesi Nilüfer Hatun olan Sultan Murat, "bey" anlamına gelen "Hüdavendigar" lakabıyla da tanınır. Tuğrasında "Sultan Murad bin Orhan" şeklinde yazılır ve Batı kaynaklarında "Amurath I" olarak geçer.

Kosova meydan muharebesi Sultan I. Murat, şehzadeliği sırasında Edirne'yi fethedip Balkanlara geçiş yapmıştır. Sırplar, Bulgarlar, Yunanlar, Macarlar ve diğer Balkan halklarıyla mücadelelerde bulunmuştur. Yönettiği 40'tan fazla savaşta hiç mağlubiyet yaşamadığı belirtilmektedir. Kosova Meydan Muharebesi, Sultan I. Murat için en önemli ve son savaş olmuştur. Bu savaşta, Osmanlı ordusu Sırp komutan Lazar Hrebelyanoviç liderliğindeki çok uluslu Balkan ordusu ile karşı karşıya gelmiştir.

Kosova Savaşının nedenleri


  1. Sırpsındığı ve Çirmen savaşlarından etkilenen Balkan prensleri, Osmanlı Devleti'nin Ploşnik Muharebesi'nde aldığı yenilgiyle umutlandılar.
  2. Türk ve Müslüman kökenli Osmanlı Devleti'nin hükümranlığında yaşamak istemeyen, özellikle Sırp prensler başta olmak üzere, çeşitli Balkan uluslarından prensler Osmanlı'ya karşı çalışmalar yürütüp güç biriktirdiler.
  3. Balkan Yarımadası'ndaki krallıklar ve prenslikler, Osmanlı Devleti'ne ödedikleri vergilerden kurtulmak istediler.
  4. Osmanlı Devleti'nin durdurulması amaçlandı.
  5. Osmanlı Devleti'nin İskân politikasıyla Anadolu'dan Balkanlara yerleştirilen Türkmenler'in Anadolu'ya geri gönderilmesi istendi.
  6. Osmanlı Devleti, Balkan topraklarındaki egemenliğini pekiştirmek istedi.
  7. Müslüman Osmanlı Devleti'nin Avrupa'dan sürülmesi hedeflendi.
  8. Sırp Prensleri, Gazi Hoca Ömer tarafından esir alınıp Bursa'ya getirilen Tamara Hatun'u geri almak istediler.


Savaş 28 Haziran 1389 tarihinde gerçekleşti. Bu tarih, aynı zamanda Sırp Ortodoks Kilisesi için kutsal olan Vidovdan günüdür. Savaş, Kosova Ovası'nda yapıldı. Osmanlı ordusu yaklaşık 30 bin askerden oluşurken, Balkan ordusunun da benzer bir asker sayısı vardı.

Kosova savaşı gidişatı:


  • Savaş, sabah erken saatlerde başladı.
  • Osmanlı ordusu, Sultan I. Murat'ın komutasında merkezde ilerlerken, sağ kanatta Şehzade Bayezid, sol kanatta ise Şehzade Yakup yer alıyordu.
  • Balkan ordusu, Lazar Hrebelyanoviç liderliğinde merkezde savunma yaparken, sağ kanatta Vuk Branković, sol kanatta ise Vlatko Vuković bulunuyordu.
  • Savaşın ilk aşamasında, taraflar birbirlerine üstünlük kuramadı ve çatışmalar yoğundu.
  • İkinci aşamada, Osmanlı ordusu merkezde Balkan kuvvetlerini geriye doğru itti ve Lazar Hrebelyanoviç'i esir aldı.
  • Üçüncü aşamada, Osmanlı ordusu sağ kanatta Vlatko Vuković'in güçlerini yendi ve Şehzade Bayezid zafer elde etti.
  • Son aşamada, Osmanlı ordusu sol kanatta Vuk Branković'in güçleriyle mücadele etti. Şehzade Yakup şehit oldu ve Vuk Branković geri çekildi.


Savaşın sonucunda Osmanlı ordusu galip geldi. Ancak, Sultan I. Murat, savaş alanında dolaşırken Milos Obilic adında bir Sırp askeri tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Bu olay, Osmanlı tarihinde bir padişahın savaş alanında öldürüldüğü tek olaydır.

Kosova savaşın sonuçları:


  • Osmanlı İmparatorluğu, Balkanlar'da egemenliğini güçlendirdi. Sırbistan, Bosna, Bulgaristan ve Arnavutluk, Osmanlı egemenliğini kabul etti.
  • Balkan milletleri, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ortak bir cephe oluşturamadı. İç anlaşmazlıklar ve ayrılıklar sürdü.
  • Sultan I. Murad'ın vefatı üzerine Osmanlı tahtına Şehzade Bayezid yükseldi. Kardeşi Şehzade Yakup'u öldürerek hükümdarlığını pekiştirdi.- Sultan I. Murad'ın organları Kosova'da bir türbede defnedildi. Vücudu ise Bursa'da babasının mezarının yanına gömüldü.

Kosova savaşın önemi:


  • Savaş, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki ilerlemesine engel olan en büyük faktörü ortadan kaldırdı. Osmanlılar, Balkanlar ve Anadolu'da iki büyük imparatorluk olarak yükseldi.
  • Savaş, Balkan milletlerinin tarihinde bir dönüm noktası teşkil etti. Sırplar, savaşı bir kahramanlık destanı olarak yorumlayarak milli kimliklerini pekiştirdiler.
  • Savaş, Türk ve İslam tarihindeki en mühim çatışmalardan biri olarak kabul edildi.
  • Sultan I. Murat, şehit düşen ilk ve tek Osmanlı hükümdarı olarak hatırlanmaktadır.


Kaynaklar:


[1] I. Kosova Muharebesi - Vikipedi
[2] I. Murad - Vikipedi
[3] 1. Kosova Savaşı’nın Sebepleri, Sonuçları ve Önemi
[4] 1.Kosova Savaşında Sultan Murat Nasıl Şehit Oldu?
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun