-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Türkiye'nin Sürdürülebilir Büyüme İçin Ekonomik Modelini Yeniden Tasarlamalı

Türk ekonomisi nasıl düzelir
Türk ekonomisi nasıl düzelir

Türkiye'de Liberal Kapitalist Ekonomi Modelinin Kriz Yönetimi Üzerindeki Etkileri 


Giriş.
Türkiye 2001 krizinden sonra yine ekonomik olarak duvara topladı, Bütçe açık, dış ticaret dengesi açık enflasyon fırladı, döviz kurları uçtu, Hükümet ise Dış ticaret açığını kapatmak, Yüksek gelirlilerin yarattığı talep enflasyonunun önün kesmek için dar gelirlilerin boğazını sıkıyor, yine yüksek gelirlilerin lüx harcamalarından da etkilen dış ticaret açığını kapatmak için de cary trade denen sıcak paraya bel bağlıyor, ve bu bel bağlamanın sonuçları da yine dar gelirlinin sırtına yüklenecek gibi görünüyor. Bu arada dar gelirliler daha da daralıyor, bu kısır döngüden çıkmak için, uygun şartlarda kredi bulamayan devlet yeni bir soygun düzeni olan Cary tredinin önünü açtı, ülke batıyor mu? ne yapmalı, hangi önlemleri almalı.

Türk ekonomisinde Sıcak paranın kısa vadede enflasyon üzerinde etkileri:


Bu gün için Türkiye sıcak paraya çok büyük karlar vermek suretiyle kısa vadede döviz girişi sağlıyor, böylece kur yerinde sayıyor, ara malı ithalatına bağlı olan maliyet enflasyonunu bir nebze kontrol ediyor, ediyor da nereye kadar.

Sıcak para yeni adı ile cary trade, kalıcı çözüm değil sıcak para girdiği gibi gider. gittiğinde ise elimizde yabancıya aktarılan kaynak dışında bir şey kalmaz.
Türkiye, ya küresel sanayi gücüne hakim olacak firmalar yaratmak için devletin kaynaklarını seferber etmek zorunda, yada devlet olarak bu tür firmalar kurmak zorunda.
Özel sektör siyasi ve hukuki nedenlerle geri dönüşü belirsiz, uzun ve riskli olan Ar-Ge yatırımlarına girmiyor.

Türk ekonomisinin bu günkü mevcut durumuna bakıldığında, büyük teknoloji geliştirme yatırımlarını sadece devletin yapabileceği ortada.
Yani ekonomik modeli değiştirecek, vahşi liberal kapitalizmden baz geçerek, devlet ağırlıklı planlı karma ekonomi modeline geçeceksiniz.

Türk ekonomisinde Talep enflasyonu:


Mevcut iktidar talep enflasyonunu durdurmak için dar ve orta gelirliyi boğazını sıkıyor, boğuyor bir anlamda, Oysa talebi yaratanlar dar gelirliler değil yüksek gelir grupları. Onların talebini kesmek ciddi, köklü bir vergi reformundan geçiyordu. Bir nevi servet vergisi gerekiyordu

  1. Servet vergisi olmadan
  2. Nereden buldun yasası çıkmadan.
  3. Vergiler ödenebilir bir orana çekilmeden.
  4. Türkiye ithal ürünleri iç piyasada üretir hale gelmeden
  5. Bütçe açıkları ile dış ticaret açıkları kapanmadan
  6. Kamu sanayi yatırımları devreye girmeden.
  7. Yolsuzlukları önlemeden
  8. Sosyal güvenlik kurumlarını yeniden yapılandırmada.
  9. Hukuk ve adaleti yeniden tesis etmeden.

Asla iki yakası bir araya gelmez. Türkiye düze çıkmak için bir maratona başlayamaz. Boşa kendinizi yıpratmayın, bu durumda mevcut hükümetin  memur, emekli, işçi, dar ve orta gelirli geniş halk kitlelerini boğmak dışında yapacağı bir şey de kalmıyor

Türk ekonomisinde Fiyat enflasyonu


Enflasyonun bir diğer sebebi ise esnafın tüccarın birbirine bakarak ve mevcut anomaliden faydalanarak fiyat enflasyonu yaratması.
Devlet hem denetleme ve düzenleme rolünü ifa edemiyor, hem de elinde bütün kamu üretim merkezlerini üç otuza özelleştirdiği için piyasaya müdahale edebileceği aparatı yok.
Sonuç olarak aşırı kar eden ve vergi vermeyen sanayici ve rant kesiminin yükü de memur, emekli, işçi, dar ve orta gelirli geniş halk kitlelerine yükleniyor.

Devlet ağırlıklı planlı karma ekonomi modelinin, Türkiye'nin ekonomik krizden çıkmasında etkileri ne olur?


Yukarıda dokuz maddede belirttiğim yanlışlar için önlem alınmalı, Devlet, krizden çıkış için belirlenen stratejik sektörlere doğrudan yatırım yaparak bu sektörlerin büyümesini teşvik etmeli. Bu durum, ekonomik büyümenin tetiklenmesine yardımcı olur, Devlet, kaynakları stratejik sektörlere yönlendirerek daha etkin bir kullanım sağlayabilir. Bu sayede, krizin etkileri en aza indirilebilir ve toparlanma süreci hızlandırılabilir.
Liberal kapitalist ekonomi devletçilikle dengelenmelidir.

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun