Ağız kokusunun sebepleri nelerdir |
Ağız kokusu neden olur ?
Ağız boşluğu, gıda kalıntılarının ağızda kaldığı müddetçe bakteri üretir.Bu da hiç istenmeyen kötü kokuya neden olur.
Ağız hijyeni düzgün bir şekilde sürdürülmezse, yakın çevreniz, ağız kokusundan muzdarib olacaktır.
Çoğumuz bunu diş fırçalama, dili temizleme ve gargara ile kontrol ederiz.
Ağızda temizlik yapıldıktan sonra dahi, bazı kişiler, tanı konulması ve tedavi edilmesi gereken bir çok nedenlerden dolayı ağız kokusundan dertlidir.
Kötü kokunun ana nedeni, ağızdaki gıda artıklarının bakteriler tarafından bozulmasından kaynaklanır, en çok koku yapan da protein kalıntılarıdır ve bu nedenle protein bakımından zengin tüm gıda ürünleri ağız kokusunu sebep olabilir.
Bazı gıda maddeleri ise, kendilerine has bir koku türü üretebilir, Çiğ soğan mesela çok kötü koku üretir, elma doktoru uzak tutar, çiğ soğan ve sarımsak ise herkesi !
Bir çok nedenlerden dolayı diş eti dokusu enfekte olabilir, ve bu da şişme, akıntı ağrı ile sonuçlanır.
Durum biraz daha da kötüleşirse enfeksiyona dönüşür,
Bazı zamanlar enfeksiyon, apseleşir, taki çene kemiğine kadar ulaşabilir, bu bu olaylar ağızda istenmeyen koku oluşturur.
Diş etleri dişlerden yukarıya yada aşağıya çekildikçe, gıda parçacıklar dişlerde yer edinecek boşluklar bulmaya başlar, ağzınız kokar
Plaklar ve tartarlar esas olarak ağızdaki dişler ile diş eti arasındaki boşluklarda birikmeye başlar
Bu da, ağız kokusuna neden olacak olan gıda kalıntıları ve bakteriler için tam bir barınak olacaktır
Ağzın tüm lezyonları ağız kokusu ile direk ilişkilidir, bu lezyonlar bakterilerden, virüslerden, gıda alerjilerinden veya bağışıklık sisteminin bozukluklarından kaynaklanabilir.
Dudak uçukları, mantar enfeksiyonları, kızıl ateşi, difteri, ilaç reaksiyonları ve vb. ağız kanserleri de şiddetli ağız kokusu üretir.
Ağızdaki oluşan tüm mantarlar zaten koku kaynağıdır
Tükürük, ağız boşluğuna oksijen sağlar
Tükürük, bakteriler için elverişsiz durum oluşturur
Tütün çiğneme ağız kokusu ile doğrudan ilişkilidir, tütün ağızdaki mukus zarını tahriş ederek ülserlere davetiye çıkarır.
Ülseratif kolit gibi, bağırsak lezyonlarından muzdarip olan hastalarda da ağız kokusu yaygındır..
Hepatit, siroz gibi karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olan hastalıklardır.
Kusma ile safra kesesinde meydana gelen hastalıklar da istenmeyen kokulara neden olur.
Sonuç;
Ağız ve vücut kokusu, başlı başına boşanma nedeni değildir.
Ağızda temizlik yapıldıktan sonra dahi, bazı kişiler, tanı konulması ve tedavi edilmesi gereken bir çok nedenlerden dolayı ağız kokusundan dertlidir.
Ağız kokusunun birçok nedenleri vardır
Sarhoş bir insan nasıl sarhoş olduğunu kabul etmez ise, ağzı kokan da ağzının koktuğunu kabullenmez, çünkü, kimse kendi ağız kokusunu duymaz.
1) İyi yapılmayan ağız temizliği,
Ağız temizliği, düzgün bir şekilde yapılmaz ise, ağızdaki, yiyecek artıkları milyonlarca bakteri üretir, kokuyu yapanda zaten bakterilerdir
Öğün aralarında alınan atıştırmalıklar da, ağızda koku yapabilir
Uyku sırasında ağızda daha az tükürük üretimi olur, aslında tükürüğün ağzı temiz tutmaya yardımcı olan bazı anti bakteriyelleri ürettiği bilinir.
Uyku sırasında ağızda daha az tükürük üretimi olur, aslında tükürüğün ağzı temiz tutmaya yardımcı olan bazı anti bakteriyelleri ürettiği bilinir.
Uyku esnasında tükürük salgısının azalması, anti bakteriyelların üremesini engellediği için ağız koku yapar
2) Yeme alışkanlıkları:
Kötü kokunun ana nedeni, ağızdaki gıda artıklarının bakteriler tarafından bozulmasından kaynaklanır, en çok koku yapan da protein kalıntılarıdır ve bu nedenle protein bakımından zengin tüm gıda ürünleri ağız kokusunu sebep olabilir.
- Et.
- Balık.
- Süt ürünleri.
- Yumurta.
- Kek.
- Fındık.
- Armut ve vb genellikle ağız kokusuna neden olabilir
Bazı gıda maddeleri ise, kendilerine has bir koku türü üretebilir, Çiğ soğan mesela çok kötü koku üretir, elma doktoru uzak tutar, çiğ soğan ve sarımsak ise herkesi !
3) Dil :
Dil'in üzerinde ince yapışkan bir kaplama bulunur.
Bu kaplamanın bozulması, işlevini yitirmesi ve incelmesi de ağız kokusuna sebep olabilir.
Bu kaplamanın bozulması, işlevini yitirmesi ve incelmesi de ağız kokusuna sebep olabilir.
4) Dişlerdeki çürükler:
Dişler kireçlendikçe ,diş etinde gıda tortuları kalır ve bu tortular da koku yapar
Ağız hijyeni düzgün yapılmadığı
Kalsiyum ve vitamin eksikliği diş çürümelerine neden olur ve yine ağzınız kokar.
5) Diş eti iltihapları:
Durum biraz daha da kötüleşirse enfeksiyona dönüşür,
Bazı zamanlar enfeksiyon, apseleşir, taki çene kemiğine kadar ulaşabilir, bu bu olaylar ağızda istenmeyen koku oluşturur.
6) Diş etlerinin geriye çekilmesi:
Diş etleri dişlerden yukarıya yada aşağıya çekildikçe, gıda parçacıklar dişlerde yer edinecek boşluklar bulmaya başlar, ağzınız kokar
7) Diş plak birikmeleri
Plaklar ve tartarlar esas olarak ağızdaki dişler ile diş eti arasındaki boşluklarda birikmeye başlar
Bu da, ağız kokusuna neden olacak olan gıda kalıntıları ve bakteriler için tam bir barınak olacaktır
8) Ağız ülserleri ve kaplamalar:
Ağzın tüm lezyonları ağız kokusu ile direk ilişkilidir, bu lezyonlar bakterilerden, virüslerden, gıda alerjilerinden veya bağışıklık sisteminin bozukluklarından kaynaklanabilir.
Dudak uçukları, mantar enfeksiyonları, kızıl ateşi, difteri, ilaç reaksiyonları ve vb. ağız kanserleri de şiddetli ağız kokusu üretir.
Ağızdaki oluşan tüm mantarlar zaten koku kaynağıdır
9) Tükürük bezlerini rahatsızlığı:
Tükürük, ağız boşluğuna oksijen sağlar
Tükürük, bakteriler için elverişsiz durum oluşturur
Tükürük üretimini azaldığında, zararlı bakteri üretimi de artar.
Bazen, tükürük kanalları taşlar veya tümörler tarafından tıkanabilir.
Bademcik iltihabı bademcik iltihabı olarak adlandırılır.
Ağız kokusu hem akut hem de kronik her bademcik iltihabında sıklıkla görülür.
Kimileri boğazlarında bir akıntı olduğunu söyler ve bunlar binlerce bakteri içeren bademcik akıntısıdır ve oldukça kötü kokar
Protez kullanmak zorunda olanlar, aradaki küçük gıda kalıntılarının kalması sebebi ile kötü kokudan şikayet edebilir.
Protez kullanıcılarında ki, özellikle sabit protezlerde, uygun fırçalama da her zaman mümkün olmayabilir.
Bazen, tükürük kanalları taşlar veya tümörler tarafından tıkanabilir.
10) Bademciklerin iltihaplanması
Bademcik iltihabı bademcik iltihabı olarak adlandırılır.
Ağız kokusu hem akut hem de kronik her bademcik iltihabında sıklıkla görülür.
11) Bademciklerde oluşan plaklar ve bademcik sıvısı:
12) Farenjit
Ağız kokusu farenjitte öksürük ve boğaz tahrişi gibi diğer belirtilerle birlikte meydana gelir
Virüslerin sebep olduğu Faranjit de meydana gelen akıntılar, boğaza irin olarak iner ve koku yapabilir
13) Diş Protezleri:
Protez kullanmak zorunda olanlar, aradaki küçük gıda kalıntılarının kalması sebebi ile kötü kokudan şikayet edebilir.
Protez kullanıcılarında ki, özellikle sabit protezlerde, uygun fırçalama da her zaman mümkün olmayabilir.
14) Tütün çiğnemek:
Tütün çiğneme ağız kokusu ile doğrudan ilişkilidir, tütün ağızdaki mukus zarını tahriş ederek ülserlere davetiye çıkarır.
Diş eti iltihabı da tütün çiğneyenlerde çok yaygındır.
Tartar ise, diş etlerinin yakınında, esas olarak da dişlere birikir.
Tütün çiğneyenler ile mide asitliği çok fazladır
Tüm bunlar da ağızda kokuya neden olur.
Sigara, ayrıca ağızda ve akciğerlerde ağız kokusuna neden olan bir sürü lezyon üretir.
Sigara içenlerin ağızlarında karbondioksit artar ve oksijen seviyesini düşürerek ağızdaki bakteriler için son derece elverişli bir ortam oluşturur, bakteriler de koku yapar.
Östaki borusundan boğaza doğru irin boşaltılmasıyla, orta kulakta oluşan enfeksiyonlar kokuya neden olabilir.
Çoğunlukla tüm diyabet hastalarında ağız kokusu vardır.
Vücut da şeker seviyesinin artması, bakteri üretimine sebep olur
Diyabetik hastada bakteri üremesi de. diyabetik olmayan bireylere göre çok daha hızlıdır.
Ağız kokusu hemen hemen tüm ateşli hastalıklarda yaygındır.
Hafif ateş bile ağız kokusuna neden olabilir.
Tifoda ise çok daha fazla, şiddetli ağız kokusu görülür.
Verem , AIDS vb gibi diğer bulaşıcı hastalıklar da kötü koku üretir.
Ağız kuruluğu zararlı bakteri üremesini arttırır demiştik
Yani ağızda kuruluk üreten herhangi bir durum nefesi de daha kokulu hale getirir.
Yiyecek parçacıklarının ağız kokusu ürettiği bilinse bile, oruç da aynı şeyi tükürük salgısı azaldığı için üretebilir.
Oruç tutma esnasında ağızda tükürük üretimi azalır.
Aslında, çiğneme ve yutma da ağzı temiz tutmaya faydalı olur.
Yatalak olmuş hastalarda su tüketimi de azalmış, ağız kuruluğu başlamıştır
Ağız boşluğunda ise daha az konuşabildiklerinden, zararlı bakteriler aktif hale gelmiştir ve ağız kokar
Tartar ise, diş etlerinin yakınında, esas olarak da dişlere birikir.
Tütün çiğneyenler ile mide asitliği çok fazladır
Tüm bunlar da ağızda kokuya neden olur.
15) Sigara içmek:
Sigara içen kişilerin her zaman kötü kokusu vardır, bu maddeyi yazmak bile gerekmez,Sigara, ayrıca ağızda ve akciğerlerde ağız kokusuna neden olan bir sürü lezyon üretir.
Sigara içenlerin ağızlarında karbondioksit artar ve oksijen seviyesini düşürerek ağızdaki bakteriler için son derece elverişli bir ortam oluşturur, bakteriler de koku yapar.
16) Burun ve kulak iltihapları
Sinüzitte de zaman zaman ağız kokusu görülebilir.Östaki borusundan boğaza doğru irin boşaltılmasıyla, orta kulakta oluşan enfeksiyonlar kokuya neden olabilir.
17) Şeker hastalığı, diyabet
Çoğunlukla tüm diyabet hastalarında ağız kokusu vardır.
Vücut da şeker seviyesinin artması, bakteri üretimine sebep olur
Diyabetik hastada bakteri üremesi de. diyabetik olmayan bireylere göre çok daha hızlıdır.
18) Ateşlenmeler
Ağız kokusu hemen hemen tüm ateşli hastalıklarda yaygındır.
Hafif ateş bile ağız kokusuna neden olabilir.
Tifoda ise çok daha fazla, şiddetli ağız kokusu görülür.
Verem , AIDS vb gibi diğer bulaşıcı hastalıklar da kötü koku üretir.
19) Oruç tutmak
Ağız kuruluğu zararlı bakteri üremesini arttırır demiştik
Yani ağızda kuruluk üreten herhangi bir durum nefesi de daha kokulu hale getirir.
Yiyecek parçacıklarının ağız kokusu ürettiği bilinse bile, oruç da aynı şeyi tükürük salgısı azaldığı için üretebilir.
Oruç tutma esnasında ağızda tükürük üretimi azalır.
Aslında, çiğneme ve yutma da ağzı temiz tutmaya faydalı olur.
20) Yatar hastalar:
Yatalak olmuş hastalarda su tüketimi de azalmış, ağız kuruluğu başlamıştır
Ağız boşluğunda ise daha az konuşabildiklerinden, zararlı bakteriler aktif hale gelmiştir ve ağız kokar
21) Bağırsak hastalıkları:
Ülseratif kolit gibi, bağırsak lezyonlarından muzdarip olan hastalarda da ağız kokusu yaygındır..
22) Akciğer hastalıkları:
- Zatürre,
- Akciğer apsesi,
- Kronik bronşit,
- Bronşektazi,
- Tüberküloz,
- Akciğer kanseri vb.hastalarda ağız kokusu mevcuttur
23) Karaciğer hastalıkları:
Hepatit, siroz gibi karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olan hastalıklardır.
Kusma ile safra kesesinde meydana gelen hastalıklar da istenmeyen kokulara neden olur.
Sonuç;
Kalp, şeker hastalığı, vs bazı hastalıkların sonucu, soğan sarımsak, yemekle, hatta aç kalmakla bile, herkesi çevresinden kaçıran bir beladır.
Ağız kokusunun boşanmalara sebebiyet Verecek ilgili içtihat maddesi
Davalıda var olduğu iddia edilen bu rahatsızlığın tedavisinin mümkün olup olmadığı, davalının tedaviden kaçınıp kaçınmadığı, bu rahatsızlığın evlilik birliğini davacı koca için çekilmez hale getirip getirmediğinin, uzman hekimlerden oluşan sağlık kurulu raporu ile belirlenmesi, sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
T.C.YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2005/2-208 K. 2005/262 T. 13.4.2005
T.C.YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2005/2-208 K. 2005/262 T. 13.4.2005
Yorum Gönder