-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

OSMANLI'DAN İRLANDA'YA YARDIM

Osmanlıdan avrupa'ya yiyecek yardımı



Sultan Abdülmecid Han'ın Avrupa'da insanlığı restore eden yardımı 


İrlanda Patates Kıtlığı (1845-1849), bir milyonun açlıktan ölmesine ve bir milyonunun çoğunlukla Kuzey Amerika'ya gitmek üzere anavatanını terk etmesine neden olan büyük bir felaketti, Bu kıtlığın pek çok İrlandalı için ne kadar yaralayıcı olduğunu ve ıstırabın muazzam olduğunu kelimelerle ifade etmek gerçekten zor. Psikolojik yaralar bugün hala İrlanda'nın ruhunu etkiliyor.
Uzak diyarlardan bir padişahın bu trajediyi duyduğunu ve açlıktan ve hastalıktan ölen İrlanda halkına yiyecek ve ilaçla dolu gemiler göndermek için yola çıktığını duymak adeta bir peri masalı gibi geliyor.

Osmanlı Padişahı Abdülmecid, İrlandalı dişçisinin çektiği acıyı duyunca, İrlandalıların durumuna büyük bir acıma ve üzüntü duydu. 
Sultan aslen aç halka 10.000 pound bağışlamak istedi, ancak İngiliz diplomatlar bunu duyunca şaşırdılar çünkü Kraliçe Victoria 2.000 pound gibi küçük bir miktar bağışlamıştı.

İngiliz Hükümeti büyük bağışı kabul etmeyi reddetti, bu yüzden sadece 1.000 pound gibi küçük bir miktar bağışladı, ancak gizlice yiyecek yüklü beş gemi gönderdi!
Tahmin edebileceğiniz gibi, İngiliz hükümeti bunu duymaktan mutlu olmadı ve donanma yardımın gelmesini engellemek için bir abluka girişiminde bulundu. Gemiler hatları geçerek İrlanda'nın Drogheda kentine ulaştılar ve burada yiyecekleri dağıttılar.

Drogheda halkı, şehirlerinin armasına İslam ve Osmanlı sembollerini ekledikleri için çok müteşekkirdi.


İrkanda da Osmanlı sembolü eklentisi



Gerçekten bir peri masalı gibi okunan bu yardım büyük bir empati topladı

Açlık çekenlerin yemekle gelen Türk gemilerini görünce ne kadar mutlu olduklarını hayal etmek kolay. 
James Hack Tuke'a göre, insanlar "şalgam, yılanbalığı ve deniz yosunu yiyerek yaşıyor ya da daha doğrusu açlıktan ölüyorlardı .
Bu, İngiltere'de hiç kimsenin  hayvanlara bile yedirilemeyecek besin gurubu idi  

Lakin hikaye burada bitmiyor.

Kırım Savaşı sırasında İngiltere, genişleyen Rus İmparatorluğu'na karşı mücadelelerinde Osmanlı İmparatorluğu'na katıldı. 
Savaşta yaklaşık 30.000 İrlanda askeri görev yaptı ve İrlanda halkının en büyük ihtiyaç zamanlarında kendilerine yardım eden Sultan'ın müdafaasına şevkle hizmet ettiği görüldü.
Bu en yüksek şefkat biçimi, 
Birinci Dünya Savaşı sırasında bile hatırlandı. 
İngiliz subaylarının, İrlandalıların Osmanlı İmparatorluğu'nun bir kıtlık sırasında yardım ettiği hikayelerini hatırlayan Osmanlılara karşı savaşma iradesinden yoksun olduğundan şikayet ettikleri bildirildi.

 


Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun