KENDİME YAZILARIM
Türkiye sosyolojisi siyaset ekonomi tarih felsefe ve genel kültür düzeyinde makaleler

Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu neyin habercisidir

Yeni bir savaşa doğru Türkiye'nin savunma gücünü zayıflatan gelişmeler, Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu neyin habercisidir
Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu neyin habercisidir


Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu neyin habercisidir, Türk devletine ya kabul et ya savaş ve sonuçlarına katlan mı demek isteniyor, Ortadoğu da çok daha büyük bir savaşın kıvılcımları mı çakıyor.

3. Dünya savaşına doğru


Tarih tekerrürden ibarettir derler, Dünya Savaşı öncesi İngiltere'nin Osmanlı Devleti'nin parasını ödediği savaş gemilerini teslim etmemesi, Osmanlı Devleti'nin savaşa hazırlıksız yakalanmasına ve savaşın sonucunda yenilmesine neden olmuştur. 
Günümüzde ABD'nin Türkiye'nin parasını ödediği F-35 savaş uçaklarını teslim etmemesi ve Almanya ve bazı batı ülkelerinin Türkiye'ye silah ambargosu uygulaması, yeni bir savaş öncesi Türkiye'nin savunma gücünü zayıflatmaya ve Türkiye'yi izole etmeye yönelik bir girişim olarak görülebilir

Türkiye-Batı ilişkileri, 1. Dünya Savaşı'ndan günümüze kadar birçok zorlukla karşılaşmıştır. Bu zorlukların başında, Türkiye'nin bağımsız bir dış politika izleme arzusu ve Batı'nın bu arzuyu kabullenememesi gelmektedir.

Enerji savaşları kapıda


İlk iki savaşının sebebi enerji savaşlarıdır, 3. savaş da yine enerji savaşı olacaktır.
Batı ülkeleri düne kadar enerji ihtiyaçlarını Rusya'dan karşılamakta idi, Rusya'nın enerji ihracatını kesmesi batı ülkelerini kendilerinin kontrolünde olabilecek yeni kaynaklara sevk etti, bu kaynak, Kuzey Irak'ta Barzani petrolü ve doğu Akdeniz'deki yeni keşfedilen kaynaklardı.
Kuzey Irak petrolünün Akdeniz'e indirilebilmesi içinde Ya Türkiye'den ya da Suriye'nin Kuzeyinden bir hat inşa edilmesi gerekiyordu.

PKK/PYK bu amaçla kuruldu, batının uydusu olacak Kürdistan devletçiği.
Türkiye bu olaya seyirci kalamazdı Suriye'nin kuzeyine askerî harekât düzenleyerek bu koridoru kesti

Bu kez koridor Suriye'nin orta kesiminden İsrail üzerine ve oradan Akdeniz'e indirilerek, gemilerle Yunanistan'ın Dedeağaç bölgesine nakledilerek Avrupa'ya yeni bir gaz hattı açılması gündeme geldi ve kıyamet de orada koptu.
Gazze ve açıkları ise tam bir petrol ve gaz kaynağı idi.

Önce Türkiye Doğu Akdeniz'den uzaklaştırıldı, Bugün Türkiye'nin sismik araştırma gemileri doğu Akdeniz'den çıkarılmış mavi vatan rafa kalkmış vaziyettedir.

Silah ambargosunun ana nedenleri


Türkiye, ya bu oldu bittileri kabul edecek, ya da güç kullanarak doğu Akdeniz'de haklarını koruyacak.
Batı ilkeleri ve Amerika iki aşamalı bir plan uyguladı, ekonomisi nispeten çökertilerek dış borca bağımlı hale getirilen Türkiye'ye silah ambargosu da uygulayarak bu gelişmelere göz yumması hatta kabul etmesi için zorlanacak ya da savaş tehdidi, hatta savaş ile bu oldu bitti Türkiye'ye kabul ettirilecekti.

Senaryonun ilk aşamaları maalesef gerçekleşmiştir, ekonomik krize sokulan Türkiye gerek savaş uçağı gerek se Tank varlığı açısından zora sokulmuştur, Eldeki F16 Savaş uçakları neredeyse 30 yaşında olup envanterdeki Alman Leopar tanklarının parça temininde zorluklar vardır.

Ne Amerika'nı ne de Almanya'nın savaş uçağı vereceği yoktur, Türkiye gerçekçi davranarak çok acil yeni kaynaklara müracaat etmeli, yeni ittifaklar kurmalıdır.
Küçücük bir Gazze için doğu Akdeniz'de dünyanın en büyük armadalarının toplanması boşuna değildir. Sadece Siha ile de savaş kazanılmaz.

Neden Müttefikler Türkiye'nin silah ihtiyacının karşılamakta nazlanıyor derseniz cevabı


Bu gelişmelerin habercisi olduğu en olası senaryo, Türkiye'nin yakın gelecekte bir savaşa girmesidir. 
Türkiye hem Doğu Akdeniz'de hem de Suriye'de komşularıyla sorunlar yaşamaktadır. 
Bu sorunların askeri çatışmaya dönüşme ihtimali yüksektir. 
Ekonomik gücü zayıflatılmış bir Türkiye'nin savunma gücünü de zayıflatmak, bu çatışmalarda Türkiye'nin daha dezavantajlı duruma düşmesine neden olacaktır.

Bir diğer olası senaryo ise, Türkiye'nin yakın gelecekte Batı ile ilişkilerinin daha da bozulmasıdır. 
Türkiye, son yıllarda Suriye politikası, S-400 füze savunma sistemi alımı ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Batı ile ilişkilerde zaten gerilim yaşamaktadır. 
ABD'nin Türkiye'ye yaptırımlar uygulamaya devam etmesi, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinin daha da bozulmasına neden oluyor. 
Bu durum, Türkiye'nin uluslararası alanda daha izole bir konuma düşmesine neden oluyor.

Sonuç olarak, 1. Dünya Savaşı öncesi İngiltere'nin Osmanlı Devleti'nin parasını ödediği savaş gemilerini teslim etmemesi ve günümüzde ABD'nin Türkiye'nin parasını ödediği F-35 savaş uçaklarını teslim etmemesi ve Almanya ve bazı batı ülkelerinin Türkiye'ye silah ambargosu uygulaması, Türkiye'nin yakın gelecekte karşı karşıya kalabileceği riskleri artıran gelişmelerdir.

- Türkiye, 2014 yılında ABD ile F-35 programına ortak olarak katıldı ve 120 adet F-35 savaş uçağı sipariş etti¹. 

Ancak Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması, ABD ile ilişkileri gerdi ve Türkiye, F-35 programından çıkarıldı¹. 
Türkiye, F-35'lerin yerine Rusya'dan Su-57 savaş uçağı almayı düşündüğünü açıkladı, ancak bu da NATO müttefikleri arasında endişe yarattı⁴.

- Türkiye, F-35'lerin alternatifi olarak F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve yeni modellerinin alımı için ABD'ye başvurdu¹. 
ABD, Türkiye'nin bu talebine olumlu baktığını ve F-16'ların satışına engel olabilecek bazı yasal önerilerin geri çekildiğini duyurdu³. 
Lakin bugüne dek vermedi ve vermeyecek.
Türkiye'nin şu anki envanterinde 240 adet F-16 savaş uçağı bulunuyor².

- Türkiye, aynı zamanda kendi milli muharip uçağı (MMU) projesini de yürütüyor. 
MMU, 5. nesil bir savaş uçağı olacak ve F-35'lerin özelliklerine sahip olacak¹. 
Türkiye, MMU'yu 2023 yılında ilk uçuşa hazır hale getirmeyi ve 2030 yılında tamamen hizmete sokmayı planlıyor¹.

Türkiye'nin savaş uçağı ihtiyacı, 1. Dünya Savaşı öncesinde yaşadığı bir olayla da benzerlik gösteriyor. 

O dönemde Osmanlı Devleti, İngiltere'den iki adet savaş gemisi sipariş etmiş ve parasını ödemişti. 
Ancak İngiltere, savaşın başlamasıyla birlikte bu gemileri teslim etmemiş ve kendi donanmasına katmıştı. 
Bu durum, Osmanlı Devleti'nde büyük bir tepki yaratmış ve İngiltere'ye karşı savaşa girmesine neden olmuştu.

Sonuç:
Türkiye Osmanlı'nın son dönemindeki gibi hasta adam pozisyonuna sokulmuş olup, müttefik bulmakta zorlanmaktadır, Türkiye için yakın zamanda savaş tamtamları çalmaya başlamıştır batı ülkelerinin (Emperyalizm) dayatmaları kabul edilmediği müddetçe ki, kabul edilemez, Türkiye yeni bir dünyada yerini alacağını bugünden ilan etmelidir.
Türk milletinin yönünü geldiği yere ve güneşin doğduğu yöne çevirmesinin zamanı gelmiş gibi görünmektedir.

Bu bilgiler ışığında, Türkiye'nin savaş uçağı ihtiyacının, yeni bir paylaşım savaşının habercisi olup olmadığı konusunda kesin bir yargıya varmak pek de zor olmasa gerek.

Makale tamamen kişisel görüşlerimi ifade ettiğim bir yazıdır, beğenir ya da beğenmezsiniz, lakin buraya kadar sabırla okudu iseniz çok teşekkür ediyorum.
----
Ahmet ATAM

Kaynak: 

(1) F-35 ve F-16: Türkiye'nin envanterinde hangi savaş uçakları ... - BBC. https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-59255768.
(2) Su-57: Türkiye yeni nesil savaş uçağını Rusya'dan alır mı, alırsa .... https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49518642.
(3) 2023’te Türk diplomasisini hangi zorluklar bekliyor? - BBC. https://www.bbc.com/turkce/articles/c13ejvgdyl0o.
(4) Türkiye'nin savaş uçağı ihtiyacı | Technopat Sosyal. https://www.technopat.net/sosyal/konu/tuerkiyenin-savas-ucagi-ihtiyaci.1043236/.