Asosyal Yaşam Tarzının Faydaları ve Dezavantajları

Asosyal Yaşam
Asosyal Yaşam 



Psikologlara sorarsanız onlara göre sosyallikten uzak duran her insan Asosyaldir, lakin bazıları Sahteliğe tahammül edemediğinden yalnızlığı tercih ediyor, her sakala göre tarak vurmazsanız, yani rol yapmazsanız, kendiniz olursanız, asosyal, uyumsuz veya sinir hastası damgası yiyorsunuz, peki asosyal bir yaşam sürmenin faydaları yok mu?

Asosyal bir yaşam sürmenin kişiye faydalı yönleri:


Çok karşılaşmışsınızdır, Halk otobüsüne biniyorsunuz, oturan bir yolcu, ayakta bir yolcuya yer veriyor, yer verilen yaşlı lütfen oturun rahatsız olmayın gibi kibirli sözlerle karşılık veriyor, yer vermese gençlerde saygı kalmamış diye de eleştiriyor, be kibir budalası yaşlı hödük, sana saygı göstermiş yer vermiş gence bir teşekkürü çok mu görüyorsun hödük.

Yine bazı insanlar var, tuttuğu takımı, siyasi partiyi bilirsiniz aslında, lakin sizinle olduğunda sanki sizinle fikirde imiş gibi yaltaklanır, yalakalanır iki yüzlü bukalemun, sizden menfaati vardır, onun için önünüze ot atar, sizi inek yerine kor çakal, bu tür insanlardan kaçıyor, kaçınıyor olmak asla asosyallik değildir, aklın gereğidir.

Bir takım insanlar var, kimisi kendisini kedilere, kimisi köpeklere adamış, toplum olarak yadırgarız, bu kişiler aslında çevresindeki insanlardan yedikleri kazıklar nedeniyle, sevgisini insanlardan hayvanlara çevirmiş kişilerdir, kesinlikle asosyallikle itham edilmemeleri gerekir.
Evet, asosyal bir yaşam sürmenin kişiye faydalı yönleri vardır, bu faydalar şunlardır:
 
Daha fazla zaman ve enerjiye sahip olmak: Asosyal bir yaşam sürenler, sosyal aktivitelere katılmak için harcayacakları zaman ve enerjiyi kendileri için kullanabilirler, bu, kendi ilgi alanlarına ve hedeflerine daha fazla odaklanmalarını sağlayabilir.
 
Daha az stres ve endişe yaşamak: Sosyal ortamlar, stres ve endişeyi tetikleyebilir, asosyal bir yaşam sürenler, bu stres ve endişeden uzak kalabilirler.
 
Daha fazla yaratıcılık ve üretkenlik: Asosyal bir yaşam sürenler, daha az dikkat dağıtıcı unsurla daha fazla odaklanabilirler, bu, yaratıcılık ve üretkenlik için daha uygun bir ortam sağlayabilir.
 
Daha fazla öz farkındalık ve kişisel gelişim: Asosyal bir yaşam sürenler, kendi iç dünyalarına daha fazla odaklanabilirler, bu, öz farkındalık ve kişisel gelişim için daha uygun bir ortam sağlayabilir.
Daha az arkadaş sayısı az olabilir: Ancak arkadaşlıkları daha derin ve kalitelidir, çünkü onlar insan sarrafıdır, vücut dilinizden dahi sizi okur ve çözerler. Bu tür kişilerle yakınlaşma sağlayamayanlar karşılarına bir boy aynası koyup uzun uzun baksınlar .

Asosyal bir yaşam tarzının bazı dezavantajları:


Evet asosyal olmanın bazı dezavantajları da yok değildir

Sosyal izolasyon ve yalnızlık: Yine bazı psikologlar Asosyal bir yaşam sürenlerin, sosyal izolasyon ve yalnızlık yaşayabileceklerini söylerler ve bu durumun duygusal ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini anlatırlar, çok da doğru bir tespit değildir, kişi zaten asosyalliği kendisi seçmiş ve tercih etmiştir, huzuru sosyalleşmek kaçmakta bulmuştur.

İş ve kariyerde zorluklar: Yine derler ki, Sosyal beceriler, iş ve kariyer hayatında önemli bir rol oynar. Asosyal bir yaşam sürenler, bu becerileri geliştirmekte zorlanabilirler, hayır, çevrendeki yakınlarının iş arkadaşlarının sorunları ile elbette ilgilenirler, lakin sorunun bir parçası olmadan, bu da onların asosyallikle itham edilmelerine yol açabilir.

Kişisel ilişkilerde zorluklar: Yine psikologlara göre Asosyal bir yaşam sürenler, kişisel ilişkiler kurma ve sürdürme konusunda zorluklar yaşayabilirler. Yine tam doğru bir teşhis değil, sadece herkesle ilişki kurmak istemez, bencil yalancı, sahtekar, ikiyüzlü insanlardan kendilerini koruma yöntemlerinden biridir aynı zaman asosyallik.

Asosyallik, sosyal etkileşime girmeyi tercih etmeyen, ve yalnızlığı seven kişilere verilen bir isimdir, asosyallik bir psikolojik rahatsızlık değildir, ancak bazı kişilerde psikolojik rahatsızlıkların belirtisi veya sonucu olabilir, bunlar zaten hareketlerinde yaşamlarında dengesiz olan kişilerdir..

Asosyallik nedenleri arasında ekonomik sıkıntılar, internet ve teknoloji bağımlılığı, çocukluk çağında yetersiz aile ilgisi, arkadaş ortamında dışlanmak ve depresyon sayılabilir.
Asosyal bir yaşam tarzının kişinin için doğru olup olmadığı, bireysel ihtiyaçlara ve tercihlere göre değişir.
Bazı insanlar için, asosyal bir yaşam tarzı daha mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

Asosyal insanlar genellikle üzüntülerini sevinçlerini duygularını içlerinde tutarlar dışarıya aktarmazlar lakin içeride tutulan bu duygular aslında çok daha acıtıcıdır.

Ahmet ATAM

0 Yorumlar

Yorumlarda lütfen saygılı olun