-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Osmanlı devleti nasıl ortaya çıktı

Osmanlı devleti nasıl ortaya çıktı
Osmanlı devleti nasıl ortaya çıktı

Osmanlı devleti nasıl ortaya çıktı? Osmanlılar, 13. yüzyılda Osman Bey’in büyük babası Süleyman Şah’ın Cengiz Han’ın istilaları sırasında doğudan batıya yönelen aşiretinin göç etmesinden itibaren tarih sahnesinde belirir.

Osmanlı devletinin tarih sahnesine çıkışı:


Moğol saldırıları sonucunda Oğuz Türklerinin Kayı boyundan Kayaalp’ın oğlu Süleyman Şah 1223 yılında, Horasan’dan 50. 000 kişi ile, Erzincan ve Ahlat yakınlarına gelerek yerleşti, yedi yıl sonra, Cengiz Han öldü, Süleyman Şah’ın boyu Fırat yatağını izleyerek Halep üzerinden anayurduna dönmek istedi.
Lakin Cabar Kalesi dolaylarına vardıklarında Süleyman Şah, boyunun başında, ırmağı geçerken atı ile birlikte dalgalar arasına düşerek hayatını kaybetti.


Bu olay onun emri altında birleşmiş olan ailenin dağılmasına yol açtı, bir kısmı Suriye’de kaldı, bir kısmı da Anadolu'ya gitti.
Süleyman Şah’ın dört oğlundan ;
Sungurtekin ve Gündoğdu Horasan’a döndü.
Dündar ve Ertuğrul ise 400 aile ile doğuda Erzurum ufkunu sınırlayan yüksek dağların çevirdiği Sürmeli Çukur havzasına vardılar.
Bunlardan bir başka bölük de Pasin Ovası’na yerleşti.

Yerleşmek için bir yurt aramak üzere Dündar’la Ertuğrul batıya yöneldiler, yolda iki savaşan orduya rastladılar, daha savaş alanına yaklaşmamışken, adı “doğru, yürekli” anlamına gelen Ertuğrul, güçsüze yardım etmeye karar verdi ve savaşa girdi.

Onun müdahalesi, savaşın sonucunu değiştirdi, yenilenler Tatar Moğolları ve yenen Türkiye Selçuklu Sultanı Alâeddin idi.
Ertuğrul, Sultan Alâeddin’in elini öptü, O da teşekkür olarak Ertuğrul’a hil’at (süslü üst giyimi) giydirdi.
Domaniç ve Ermeni dağlarını yaylak, Söğüt yakınındaki ovayı da kışlak olarak ona bağışladı.
Ertuğrul Bey, Kütahya’nın kuzeyindeki Karacahisar bölgesindeki Rumlar tarafından toprağında rahatsız edilince, Sultan’ın iznini alarak buraya yürüdü ve Karacahisar’ı almayı
başardı.
 
Bir süre sonra, Yenişehir ovasında, Rumlardan ve Aktav Tatarlarından kurulu bir ordu ile ikinci kez karşılaştı, üç gün süren çok zorlu bir savaştan da zaferle çıkan Ertuğrul, düşmanı İnegöl’ün öte tarafından denize kadar kovaladı.

Kaçanlar, Gelibolu’ya çıkmak üzere gemilere bindiler, Sultan Alâeddin, bu haberi Eskişehir yakınlarında aldı, zafer hatırası olmak üzere de Eskişehir kazasının adını “Sultanönü”ye çevirerek ve yurtluk olmak üzere Ertuğrul’a ve çocuklarına verdi.

Osman’ın kayınbabası Şeyh Edebali, burada yaşamış ve gömülmüştür, Kahramanlar kahramanı demek olan Seyyid Battal’ın Türbesi’nin bulunduğu Seyyid Gazi ve Ertuğrul’un eski kışlağı olan Söğüt (Ertuğrul’un türbesi buradadır) de bu bölgededir.
Karacahisar ve Bilecik de eskiden Sultan önü sancağı sınırları içindeydi.
Ertuğrul’un üç oğlu vardı:

  • Osman
  • Gündüz Alp
  • Savcı.

Bunlardan Osman 1258 yılında doğmuştur, Ertuğrul Bey, bir gezisinde günahtan sakınması ile tanınan bir kişinin evine konuk olur, istirahat vakti gelince ev sahibi Ertuğrul’un önünde bulunduğu dolaptan bir kitap çıkarır ve daha yüksek bir yere koyar, bu kitabın ne olduğunu sorunca da ev sahibi bunun Kur’an-ı Kerim olduğunu bildirir.

Ertuğrul, hürmetle Kur’an’ı alarak bütün gece ayakta okur, sabaha karşı azıcık uyumak ister, sabah uykusunda şöyle bir ses duyar:

Madem ki sen benim Kitabımı o kadar saygı ile okudun, çocukların ve çocuklarının çocukları, kuşaktan kuşağa, şan ve şerefe ulaşacaklardır. 
Karaman’ın Adana şehrinde doğmuş olan Şeyh Edebali, Suriye’de fıkıh (İslâm hukuku) öğrenimi gördükten sonra Eskişehir’e yakın İtburnu köyüne gelip yerleşmişti, Osman, sık sık ziyarete gelir, Şeyh ile görüşürdü.

Bir gece, Edebali’nin kıznı görerek, âşık oldu.
Fakat Şeyh, Osman’a tam olarak güvenemediği ve kızı ile arasında var olan maddi eşitsizliği göz önünde bulundurduğu için, evlenmelerini önce uygun görmedi.
Osman derdini silah arkadaşlarına açtı.
Bunlardan Eskişehir Beyi, Osman’ın anlatışı üzerine Malhun hatun’a gönül verdi, kızı kendisi için istedi.
Lakin Edebali onu da geri çevirdi.
Edebali, Osman’dan çok Eskişehir Beyi’nin öç alacağından çekindiği için, topraklarını
bırakarak Ertuğrul’un bölgesine yerleşti.
İşte bu yer değişimi iki bey arasında düşmanlığa yol açtı.

Aşık paşa tarihinden.
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun