-->
zWZ3ZJ90R4zzhbql6NUZDSuEAK5vmsQ96TEJw5QR
Bookmark

Türkiye Ekonomisi: Moratoryum ve Konsolidasyon riski

Türkiye'nin 2023 Ekonomik Durumu ve Beklentiler
Türkiye'nin 2023 Ekonomik Durumu ve Beklentiler 

Türkiye Ekonomisi: Moratoryum ve Konsolidasyon riski, Bazı ekonomistler Türkiye ekonomisinin, 2023 yılında %4,2 oranında büyümesini beklenmektedir, bu büyüme, 2022 yılındaki %7,3'lük büyümenin ardından yavaşlamadır aslında, bu sanal büyüme, yılın ilk yarısındaki çok düşük faizler ile tüketimin körüklenmesinden kaynaklanan bir büyümedir, devam ettirilemedi ve bitti.

2024'te Türkiye'yi Bekleyen Ekonomik Sıkıntılar

Türkiye'yi 2024 yılında bekleyen ekonomik sıkıntılar şunlardır:

  • Enflasyonun yüksek seyri: Enflasyon, 2023 yılında da yüksek seyrini sürdürmesi bekleniyor ,bu durum, hane halkı gelirlerini erozyona uğratacak ve ekonomik aktiviteyi yavaşlatacaktır, yılbaşında asgari ücrete yapılacak kaşıkla zam, hortlatılacak olan enflasyon nedeniyle kepçeyle geri alınacaktır,
  • Dış talepteki yavaşlama: Dış basını biraz inceleyenler dünyada da bir durgunluğun başladığını göreceklerdir, Dünya ekonomisinde büyümenin yavaşlaması, Türkiye'nin dış talebini olumsuz etkileyecektir. Bu durum, ihracatı ve istihdamı azaltacaktır, yani dış ticaret açığı daha artacak, işsizlikte artış olacaktır.
  • Faiz oranlarının yüksek olması: Faiz oranları, enflasyonu kontrol altına almak için yüksek tutulmaya devam edecek, bu durum, yatırımları ve tüketimi olumsuz etkileyecektir, hele ki inşaat sektörü, 2024 yılında patır patır iflasları izleyebilirsiniz, çünkü bu faizlerle konut ve otomobil alınamaz.

Türkiye'de Devalüasyon, Moratoryum ve Konsolidasyon Riski:

Gelecek yıllarda Türkiye'de devalüasyon, temerrüt ve konsolidasyon riski bulunuyor.

  • Devalüasyon riski: Türkiye'nin dış borcunun önemli bir kısmı döviz cinsindendir. Dolar/TL kurunun yükselmesi, bu borcun maliyetini artıracaktır bu durum, Türkiye'nin dış borcunu ödeyememesine ve devalüasyona neden olabilir. 
  • Temerrüt riski: Türkiye'nin dış borcunun önemli bir kısmı kısa vadelidir, dolar/TL kurunun yükselmesi ve enflasyonun yüksek seyri, Türkiye'nin dış borcunu ödeyememesine ve temerrüde düşmesine neden olabilir, ardından gelecek olan ise Moratoryum' dur.
  • Konsolidasyon riski: Türkiye'nin bütçe açığı ve dış borcu yüksektir, bu durum, Türkiye'nin mali disiplini sürdürmesini zorlaştırmaktadır. Mali disiplinin bozulması, konsolidasyona neden olabilir.
Bir politikacı diyorsa ki bizim dış borca paraya ihtiyacımız yok, siz siz olun tam tersini anlayın.

Türkiye'nin bu riskleri azaltmak için, enflasyonu kontrol altına almak, dış talebi artırmak ve mali disiplini sürdürmek için sadece ekonomide değil, faiz arttırmada değil, hukuk alanında da gerekli adımları atması, ülkede adaleti sağlaması lazım, adil bir bölüşümü gerçekleştirmesi lazım, yapısal reformları bir an önce hayata geçirmesi lazım.
Sefalet denizinin ortasında refah adacığı olmaz.

Bu ülke en az on yıl ekonomide iktidarı ile muhalefeti ile kan kustum kızılcık şerbeti içtim tavrında hareket edemez ise biz hala ikinci üçüncü ligde oynamaya devam ederiz.

İç ve dış tehditler öylesine yükseldi ki!
Türkiye hem ekonomik hem de askeri ambargo altındadır, parasını ödediği silahları dahi temin edememektedir.
Bu durum 1. Dünya savaşı öncesi durum ile benzerlik göstermektedir, yeni bir bölüşüm kapıda olup, masada Ortadoğu ve Türkiye vardır, görebilen gözler için.
Türkiye bir an önce muhalefetinde dahil olduğu bir milli hükümet modeline geçmelidir vakit kaybetmeden.

Son not:
Sorunu yaratanlardan veya sorunun kaynağı olan kimselerden sorunların çözümünü beklemek safça bir düşünce bence, ne demiş atalarımız, bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete.

Ne yazık ki, Türkiye'yi yöneten siyasetçiler iki adım sonrasını hesaplayamayan öngörüsü çapı olmayan, milli manevi duyguları sömürüp, iktidarda kalma dışında amaç taşımayan kimseler, bunlardan da bir cacık olmaz.


Ahmet ATAM
Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumlarda lütfen saygılı olun